Det här är mitt första och enda recept på Kimchi som jag använder men såklart finns det massor med varianter. I grunden handlar det om fermentering och det är Kinakålen som brukar vara i centrum för denna umamistinna, koreanska rätt som jag har till så mycket. Hittills, pizza, toast, olika nudelrätter, omelett, hamburgare, quesadillas, Bibimbap, Bao, osv. Den luktar inte ”mumma” men smakar desto bättre och det här med fermentering är bra för tarmfloran sägs det också.
Du behöver det här
- 1 huvud salladskål
- 2 msk salt
- 1.5 dl vatten
- 2 msk rismjöl
- 1 msk socker
- 1 msk färsk ingefära
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 gul lök
- 0.5 dl fisksås
- 0.5 dl räkor (hackade)
- 5 st salladslök
- 0.25 dl chiliflakes
- 2 msk Gochujang eller misopasta och 0,5 dl chiliflakes
- 1 morot
- 1 rättika
Gör så här:
Skär salladskålen i 4 cm bitar. Strö saltet över salladskålen, rör runt och låt stå i 1,5 timmar. Skölj sedan salladskålen grundligt tre gånger för att få bort överflödigt salt.
Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock och något genomskinlig blandning. Låt svalna något och blanda sedan i riven ingefära, riven vitlök, riven lök, fisksås, chiliflakes, och räkor, och rör noga.
Tillsätt tunt skivad salladslök, morot skuren i tändsticksstavar, rättika i tändsticksstavar och den saltade salladskålen till chiliblandningen och blanda ordentligt, gärna med händerna eftersom det både är enklare och snällare mot grönsakerna.
Lägg blandningen i glasburkar, täck med plastfolie och förslut med lock. Fyll inte upp burkarna helt då det behövs plats för fermenteringen. Låt stå framme i rumstemperatur i 2 dagar. Den ska bubbla av jäsningen och är då klar att ätas. Förvaras sedan i kylen.
Lämna ett svar