Den som noterat den fullkomliga tystnaden på bloggen i juletid kan konstatera två saker. Julmat är inte min grej och ja, jag tog ledigt. Jag har gjort typ noll och inget. Trodde inte jag hade det i mig men det visade sig gå alldeles utmärkt. Men nu har jag fått nog av det och eftersom det fortfarande är mellandagar och allt så kommer här en mellandagslunch. En liten utflykt åt det japanska hållet som är perfekt såhär efter julmaten.
![](https://www.lunchhemma.se/wp-content/uploads/2020/12/kelp_nudel_miso_soppa.jpeg)
Jag är en sån som gillar att gå till butiken och plocka på mig lite ”vad-kan-det-här-vara-grejer” eller ”det-här-har-jag-alltid-velat-testa”. Förr eller senare hamnar de i en maträtt och sen blir de snabbt ”household” Nu tänkte jag introducera några såna ingredienser. Varför inte köpa hem och testa just i mellandagarna. Komplicerad matlagning är det inte för smakerna sitter redan i ingredienserna. Japanerna är bra på det där med Umami. Kanske måste du göra en utflykt till en asiatisk- eller en mer välsorterad matbutik för att hitta dem men tänk vad mycket mer du kan upptäcka. Passa på att plocka med dig en chiliolja om du inte vill göra egen.
Så vad har vi nu här? Jo, Vit Miso som du sannolikt är bekant med. Miso är fermenterade sojabönor som ger en mild men fyllig sälta. Sen har vi Katsuobushi som är torkade flingor av rökt Bonito som är en makrillfisk. Flingorna löser upp sig i vätska och ger en mild rökig, salt smak. Slutligen har vi Kelp. Denna alg som smakar hav, lite hö och lätt salt och har en perfekt ”al dente” textur. (Tips! Man kan göra chips på dem också)
![](https://www.lunchhemma.se/wp-content/uploads/2020/12/japanska_smaker.jpeg)
Nu gör vi nudlar i en buljong smaksatt med Katsuobushi och Miso och äter med Kelp ett stekt ägg och chiliolja (Taberu Rayu)
Du behöver det här för 1:
- Valfri sort nudlar, t.ex ris-, ägg-, eller sobanudlar
- 1 dryg msk Katsuobushi
- 1,5 msk vit Misopasta
- 2 ”knutar” kelp ( ofta är de förpackade som knutar)
- 1 ägg
- 2 tsk chiliolja. Kan köpas färdig eller så gör man själv
Gör så här:
Vi börjar med buljongen och kelpen, så koka upp ca 0,5-0,75 liter vatten. Tillsätt misopastan, Katsuobushi och kelpen. Låt det sjuda under lock 10-15 minuter. Plocka därefter upp kelpen ur buljongen med en tång och lägg åt sidan.
Lägg nudlarna i buljongen och koka enligt förpackningsinstruktionerna.
Strimla kelpen i mindre bitar. Om du vill skära dem på längden får du knyta upp dem först.
Värm upp en stekpanna med lite olja för att steka ägget i.
När nudlarna är klara lägg dem tillsammans med kelpen i en soppskål. Smaka av buljongen och tillsätt ev lite mer sälta och häll sedan över nudlarna och kelpen. Lagom så att de sticker upp lite och du kan lägga ditt ägg där utan att det drunknar.
Stek ägget i 3 min på medelvärme och lägg det sedan ovanpå nudlarna. Droppa över lite chiliolja och njut av sörplet.
Lämna ett svar