Nu åkte mandolinen fram igen! Hade rödbetor och det är ju så vansinnigt gott och tvärtemot vad man föreställer sig, så kan de vara snabblagade. Skivar du dem tunt på en mandolin, vilket tar 30 sek, och sen steker dem så har du ett magiskt litet lunchtillbehör klart på 4 min.
Innan jag kommit till rödbetorna, hade jag bara tänkt omelett och sen fick jag en vision i grönt, gult och vinrött och så gick det till idag. Få, men färgstarka ingredienser.
Slår ett slag för rökt ost
Jag passar på att slå ett slag för rökt ost i maten. Det är så gott och det brukar finnas lite olika varianter i butiken. Själv köpte jag Falbygdens, Rökt smältost som är väldigt god att ha på toast och kimchipizza t.ex. Och så går den då väldigt fint ihop med rödbetor som här.
Du behöver det här för 1:
- 1 halv rödbeta
- 2 ägg
- 5 blad svartkål
- 1-2 msk valfri ost, smulad eller riven (Fetaost är ju väldigt gott med rödbeta också)
- 2 tsk balsamvinäger
- Olivolja
- Isot eller Sumak. Det är gott men inte nödvändigt om du inte har hemma.
- Salt och peppar
Gör så här:
Börja med rödbetorna. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja. Under tiden sköljer du din rödbeta med skal och allt och använd sen mandolinen till att skiva upp halva betan i chipstunna skivor. Andra halvan av rödbetan sparar du såklart till en annan lunch. Jag lägger den med snittytan ner i en liten skål. Då behövs ingen extra plast.
Stek rödbetorna med lite salt på medelvärme tills kanterna krusat sig och de börjar se ut som chips. Det tar max 2 min per sida.
Medan rödbetorna steks tar du hand om svartkålen. Ta bort stjälken i mitten och dela i mindre bitar. Medan de ligger kvar på skärbrädan droppar du över olja, och balsamvinäger och en nypa salt och så kramar du in det i kålen och lägger upp den på tallriken.
Nu är rödbetorna klara. Lägg upp dem med svartkålen och krydda med lite Isot eller Sumak.
Om du inte vill ha en lätt rosafärgad omelett torkar du ur stekpannan med ett hushållspapper och värmer upp pannan med lite olja igen.
Vispa ihop äggen och en msk vatten med en gaffel och häll ner i stekpannan. Sänk till låg-/medelvärme. Använd stekspaden till att peta lite i äggen och fördela dem så att omeletten blir fluffig. När äggen är klara vänder du upp dem direkt på tallriken.
Riv lite ost över. Salta och peppra lite lätt och lunchen är klar.
Lämna ett svar