Den här soppan innehåller 4 ingredienser! För ibland vill man verkligen att det ska smaka av det man har i (eller så hade man inget annat hemma…) Men morot, lök, buljong och en överbliven skvätt, grädde eller mjölk brukar de flesta av oss ha.
Lite rester från helgens middag och, som vanligt, lite överblivet bröd och det gjorde det hela lite festligare. Den gröna örtoljan är jätteenkel att göra och funkar till massor. Den har jag hittat i Yotam Ottolenghis kokbok Plenty More. (Här hittar du fler kokbokstips) I helgen hade jag den till grillade lammracks och grönsaker men den var minst lika god på soppan. Den håller sig 5 dagar i kylen så du hinner använda den till flera rätter. Orkar du inte göra örtolja så kan ta vilken ört som helst och hacka. T.ex timjan, mynta, persilja, basilika…
Du behöver det här för 1:
- 2 morötter
- 1 lök
- 2 dl hönsbuljong
- 1/2 dl grädde, eller mjölk
- En skiva gårdagens bröd
- 1/3 fetaost
- Olivolja
Örtolja
- 1 näve bladpersilja
- 1 msk hackad mynta
- 1 grön chili
- 1/2 tsk spiskummin (gärna nymalen hel men inte nödvändigt)
- 3 msk olivolja
Gör så här:
Skala morötterna och skär i slantar eller kuber. Gör samma sak med löken.
Hetta upp lite olja i en kastrull och stek löken och morätterna lite lätt tills löken börjar bli genomskinlig.
Häll över vatten och en halv buljongtärning (eller den färdiga buljongen) och låt koka tills morötterna mjukna.
Under tiden gnider du in en stekpanna med vitlök (eller delar en vitlök på mitten och lägger i oljan) Tillsätt olja och värm på medel värme medan du river isär en brödbit. Stek sedan brödbiten i oljan tills den fått lite färg.
Du hinner även göra örtoljan medan morötterna kokar. Bara att blanda allt i mixer.
När morötterna är mjuka tar du av kastrullen från spisen och blandar med en stavmixer. Tillsätt grädden efter hand för att få den konstistens du vill ha på soppan. Du kan även späda med mer buljong.
Smaksätt soppan med salt och peppar. Toppa med fetaosten, krutongerna och örtoljan.
Lämna ett svar