Om jag får välja påskmat eller julmat, så väljer jag påsk alla gånger. Det är något fräschare över våren, alla primörer som börjar komma och lunch i dagsljus. Själv har jag varit ute och skördat lite ramslök på morgonpromenaden. Bara en sån sak…
Vad har vi mer i den här salladen då. Jo, smörstekt vörtbröd (du kan ta kavring också), krispiga rödbetsstrimlor. De var något av ett misstag men jag ville testa. Rekommenderar att du gör rödbetschips istället. Ja, så har vi såklart ägg, (från Sanda hönseri) ramslöken som blev majonnäs och lite parmesanflakes. Den blev inte så pjåkig den här lunchen faktiskt och jag skäms inte för att säga att den skulle passa bra på vilken påskbuffé som helst.
Du behöver det här för 4 pers:
- 4 ägg
- 1 huvud Romansallad
- 5- 6 msk majonnäs
- 1 knippe ramslök (4 msk finhackad) kan ersättas med gräslök
- 4 skivor vörtbröd
- Smör till stekning
- 1-2 rödbetor
- Parmesanost
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Lägg äggen i kallt vatten. Koka upp och låt koka i 7 minuter. Flytta över till kallt vatten.
Skiva rödbetorna tunt (gärna med mandolin)
Hetta upp en stekpanna med 3-4 msk olivolja.
Lägg i rödbetorna och stek dem på båda sidorna tills kanterna krusar sig. Lägg över dem på lite hushållspapper och strö över lite flingsalt. Torka ur ur lite överflödig olja ur pannan med ett hushållspapper. (Du behöver inte diska stekpannan eftersom du ska ha den till brödet)
Riv brödet i mindre bitar och hetta upp stekpannan igen.
Tillsätt en klick smör och när det börja låta, lägger du i brödet. Stek brödet 5 min och lägg det sen på lite hushållspapper så att krispar till sig lite.
Hacka ramslöken och lägg i mortel. Tillsätt majonnäsen och mal bladen tillsammans med majon. (Om man maler bladen blir majonnäsen mer smakrik)
Skölj salladen och lägg upp i botten på en skål. Strö över brödsmulorna. Tillsätt rödbetorna och klicka ut majonnäsen i salladen.
Skala och dela äggen (jag gör det med händerna för jag tycker det är fint med lite rustik känsla) och sprid ut över salladen, hyvla över lite parmesan, salta och peppra och ringla över lite olivolja. Om du har, så toppa med några ramslöksblad.
GLAD PÅSK!
Lämna ett svar