Det här var min brunch idag. Normalt sett är jag en frukt, yoghurt och ostmacka person till frukost men ibland kan jag bli sugen på något mer matigt. Om jag dessutom kan klämma till med ett blogginlägg i samma veva så är det dubbelt upp på den.
Jag har långbakat mina tomater (70 grader i drygt 5 timmar) och jag kan verkligen rekommendera det för maximal smak men det kräver naturligtvis att man ligger steget före så till en snabblunch kan du steka dem med den snittsidan ner i lite olja och salt, så bakar du lite extra någon annan gång och sparar i kylen. Om du har riktigt söta och fina tomater så kan du såklart äta dem som de är.
Fetaosten gör jag i ugnen. Den går att steka och smakar lika gott men stekytan brukar glida av när man tar upp den ur pannan och sånt gör mig irriterad och det vill jag inte bli på lunchen.
Za’atar – Kryddan du inte kommer vilja vara utan fr.o.m nu
Kryddan za’atar är Mellanösterns svar på ”allkrydda” fast tusen gånger godare! Det är egentligen en kryddblandning som varierar men den innehåller alltid syrisk oregano, vars namn är za’atar. Den innehåller även rostade sesamfrön och sumak men sen verkar det vara fritt fram att addera andra smaker. Hur som helst är det gott som tusan och funkar till allt. Jag strör det på bröd, pizza, mackor, sallader, hummus, grillat… Za’atar hittar du i de flesta butiker nuförtiden så ta med en burk hem nästa gång.
Du behöver det här för 1:
- 1-2 skivor bröd
- 100 g fetaost (2/3 förpackning)
- 1 näve söta tomater, t.ex. miniplommontomater
- Sallad
- 1/2-1 tsk za’atar
- 1 msk hackad, färsk mynta, dill eller persilja
- 2 msk turkisk yoghurt
- 1/2 vitlökskyfta
- Olivolja och flingsalt
Gör så här:
Slå på ugnen på 220 grader. Lägg fetaosten på en bit inoljat bakplåtspapper. När ugnen är varm bakar du osten i ca 10 min tills du ser att den fått lite färg i kanterna.
Under tiden, halverar du tomaterna, saltar snittsidan lite lätt och lägger dem med snittsidan ner i en upphettad stekpanna med lite olivolja. Stek på låg-medelvärme i ena halvan av stekpannan medan fetan bakas i ugnen.
I andra halvan av stekpannan lägger du ner dina brödskivor och steker tills de fått fin färg.
Finhacka en halv vitlöksklyfta och blanda med yoghurten.
När osten är klar, tar du ut den och lägger upp tillsammans med bröd, tomater, sallad och vitlöksyoghurten. Strö lite za’atar över, toppa med hackad mynta och några droppar olivolja.
Lämna ett svar