• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Comfortfood / Grillat bröd med bakad feta, tomat, vitlöksyoghurt och za’atar

Grillat bröd med bakad feta, tomat, vitlöksyoghurt och za’atar

Cina · april 26, 2021 · Leave a Comment

Det här var min brunch idag. Normalt sett är jag en frukt, yoghurt och ostmacka person till frukost men ibland kan jag bli sugen på något mer matigt. Om jag dessutom kan klämma till med ett blogginlägg i samma veva så är det dubbelt upp på den.

Jag har långbakat mina tomater (70 grader i drygt 5 timmar) och jag kan verkligen rekommendera det för maximal smak men det kräver naturligtvis att man ligger steget före så till en snabblunch kan du steka dem med den snittsidan ner i lite olja och salt, så bakar du lite extra någon annan gång och sparar i kylen. Om du har riktigt söta och fina tomater så kan du såklart äta dem som de är.

Fetaosten gör jag i ugnen. Den går att steka och smakar lika gott men stekytan brukar glida av när man tar upp den ur pannan och sånt gör mig irriterad och det vill jag inte bli på lunchen.

Säg något som inte blir godare i en äggformad skål!
Za’atar – Kryddan du inte kommer vilja vara utan fr.o.m nu

Kryddan za’atar är Mellanösterns svar på ”allkrydda” fast tusen gånger godare! Det är egentligen en kryddblandning som varierar men den innehåller alltid syrisk oregano, vars namn är za’atar. Den innehåller även rostade sesamfrön och sumak men sen verkar det vara fritt fram att addera andra smaker. Hur som helst är det gott som tusan och funkar till allt. Jag strör det på bröd, pizza, mackor, sallader, hummus, grillat… Za’atar hittar du i de flesta butiker nuförtiden så ta med en burk hem nästa gång.

Du behöver det här för 1:

  • 1-2 skivor bröd
  • 100 g fetaost (2/3 förpackning)
  • 1 näve söta tomater, t.ex. miniplommontomater
  • Sallad
  • 1/2-1 tsk za’atar
  • 1 msk hackad, färsk mynta, dill eller persilja
  • 2 msk turkisk yoghurt
  • 1/2 vitlökskyfta
  • Olivolja och flingsalt

Gör så här:

Slå på ugnen på 220 grader. Lägg fetaosten på en bit inoljat bakplåtspapper. När ugnen är varm bakar du osten i ca 10 min tills du ser att den fått lite färg i kanterna.

Under tiden, halverar du tomaterna, saltar snittsidan lite lätt och lägger dem med snittsidan ner i en upphettad stekpanna med lite olivolja. Stek på låg-medelvärme i ena halvan av stekpannan medan fetan bakas i ugnen.

I andra halvan av stekpannan lägger du ner dina brödskivor och steker tills de fått fin färg.

Finhacka en halv vitlöksklyfta och blanda med yoghurten.

När osten är klar, tar du ut den och lägger upp tillsammans med bröd, tomater, sallad och vitlöksyoghurten. Strö lite za’atar över, toppa med hackad mynta och några droppar olivolja.

Filed Under: Comfortfood, Grönsaker, Helglunch, Mackor, Smaksättare, Vegetariskt Tagged With: Fetaost, Ugnsbakad Fetaost, Ugnsbakade tomater, Za’atar

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB