Det här hände: I fredags gjorde jag pizza med Kimchi och i min glupskhet, brände jag sönder gommen fullständigt. Sen dess har jag knappt kunnat äta och dagens utmaning var att laga något som var lent och mjukt i gommen. Spagetti med bara sås är väl så lent som det kan bli va.
På listan över smaksättare att alltid ha hemma vill jag tipsa om sardeller. Det är en smak som förvandlas så fint när de små filéerna smälter. Blanda ut dem med pastavattnet, citron och lite riven peccorino och du har världens enklaste och smarrigaste sås.
Du behöver det här för 1:
- Ca 100 g spagetti
- 8 sardellfiléer
- Juice och zest från 1/2 citron
- 1/2 riven peccorino eller parmesan
- 0,75 dl pastavatten
- 1 msk hackad, färsk persilja, basilka eller timjan
- Olivolja salt och peppar
Gör så här:
Salta och koka upp vattnet till pastan.
Under tiden hackar du sardellfiléerna, river osten, och zestar citronen.
När pastavattnet kokar lägger du i spagettin
Hetta upp den stekpanna med lite olivolja. Lägg i de hackade sardellerna och stek dem på medelvärme med citronjuicen tills de börjar smälta.
När det är en minut kvar på pastans koktid, skopar du upp 0,75 dl vatten från kastrullen och häller direkt i stekpannan. Häll i den rivna osten och citronzesten. Rör om så att du får en krämig sås.
När pastan är klar lyfter du den direkt från kastrullen ner i stekpannan och blandar den med såsen.
Rör om och tillsätt persilja, ta några tag med svartpeppar och ringla över lite olivolja.
Lämna ett svar