Det lagas extra mycket grönt nu. Dels för att värmen gör att man inte känner sig lika hungrig men även för att grönsakerna bara blir bättre och bättre så här års. Allt är inte svenskt ännu men snart så…
För egen del innebär juni alltid mycket jobb så jag försöker har bra mat tillgänglig. Min go-to-grej då är hummus. Gör egen eller köp färdig. Det är mättande, smakrikt och gott till sallader i wraps, pasta eller bara på knäckebröd. Jag har ätit mycket hummusknäcke på stående fot bara för att rädda dagen.
Inte har jag tröttnat på gulbetor än heller. De är ju så goda och snygga. När jag inte har tid att tillaga dem så skivar jag dem bara tunt med mandolinen och snabbpicklar med lite vinäger och salt. Med snabbpickla menar jag att göra rödbetorna först, låta dem dra i vinägern medan jag svänger ihop resten av ingredienserna.
Dagens svinntips
Det händer väl alla att man köper en grönsak som man är sugen på men som glöms den bort eller att man inte kommer på vad man ska göra med den och plötsligt har den passerat sin peak. Mitt tips för att inte slänga grönsaker är att tillaga dem och stoppa dem i frysen eller i kylen till nästa dag. T.ex. haricot verts, broccoli och blomkål. Koka dem 2 min med litet lättsaltat vatten och lägg sedan i isvatten och frys eller spara någon dag till i kylen så har du köpt dig ytterligare ett par dagar att tänka ut en bra rätt.
Det andra tipset är att tillaga allt på en gång, använda det du ska ha i maten och frysa in eller spara resten till en lunch dagen efter. Min erfarenhet är att det är enklare att slänga ner ngt färdiglagat i en sallad än att inspireraras av några ensamma spretar i kylen.
Du behöver det här:
Egentligen kan du ha precis vad som helst i grönsaksväg men binda ihop det med hummus, feta och betorna. Men det här är vad jag hade.
- 2 msk hummus
- 1/3 fetaost
- 1 liten eller 1/2 halv gul-, röd-, eller polkabeta
- 1 näve haricot verts
- Lök av ngn sort (ni vet att jag älskar salladslök av praktiska skäl)
- 1 msk äppelcider, sherry eller vit balsamvinäger. (lite mildare sort m a o)
- 1 tsk salt
- Olivolja
- 1 tsk sumak (om du har)
- 1 tsk torkad mynta (om du har)
- Svartpeppar
Gör så här:
Börja med att skiva betan tunt (med skal och allt). Häll över vinägern och en salt och låt stå medan du gör iordning resten.
Koka haricot verts 3 min i lättsaltat vatten och lägg sedan iskallt vatten.
Blanda alla ingredienserna till salladen. Toppa med fetaosten, sumak, mynta och olivolja och lite svartpeppar.
Lämna ett svar