Det är fredag. Varför inte bjuda över grannen eller en kompis på lunch och pigga upp tillvaron lite. Plåtmat lagar sig mest själv och det blir knappt någon disk. Perfekt om man vill få lite tid att hänga med en vän. Även lite kylskåpsrens förtjänar lite glans så här på fredagen. Jag hade rödbetor. Du kanske har någon annan rotfrukt, som t.ex palsternacka, morot…. En annan rolig ingrediens var svarta kikärtor som jag fick av min kompis Frida som driver Boo Gårdsbageri, men vanliga kikärtor eller andra bönor går också bra och Halloumi kan bytas ut mot Fetaost.
Du behöver det här för 2 portioner:
- 3 betor
- 1 paket hallloumi
- 1 paket kikärktor (sköljda)
- 1/2 tsk spiskummin
- 1/2 tsk isot (alternativt 1/2 tsk rökt paprika och cayennepeppar)
- 1/4 granatäpple
- 5 msk grekisk eller turkisk yoghurt
- 1/2 tsk sumak
- 1 msk flytande honung
- en näve färsk timjan eller mynta
- Olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj betorna, skär bort ändarna och dela dem i klyftor. Du kan alltså låta skalet vara på. Lägg på en plåt, ringla över 1 msk olja, salta lite och strö över isot. Baka betorna i 15 minuter.
Smula eller tärna osten. Ta de sköljda kikärtorna och blanda med 1 msk olja, spiskummin och salt. Passa även på att kärna ur granatäpplet medan betorna bakar sig.
Ta ut betorna ur ugnen och strö över kikärtorna och hallouminin och ställ in i ugnen ytterligare 15 minuter eller tills osten börjat få färg.
Ta ut ur ugnen, ringla över honungen, toppa med granatäppelkärnorna, och några kvistar/blad av timjan/mynta och klicka ut yoghurten. Strö lite sumak över och ringla lite extra olivolja på det hela.
Lämna ett svar