Tänk så många människor som varit duktiga och uppdaterat sina instagramkonton och bloggar hela julen. Inte jag. Jag checkade ut fullständigt. Detta trots att det varit den lugnaste julen i mannaminne. Så värst mycket rester har vi inte hemma heller och jag tycker sociala medier har svämmat över av just det så utan recept har ni säkert inte varit. Men här kommer mitt bidrag för laxen. Spelar ingen roll om den är gravad, rimmad, rökt, inkokt…. Ta lite pasta, eller potatisgnocchi, färskost, och en färsk ört, dill, persilja, basilika, mynta. Toppa med lax och citronzest. Har du gravad lax kan du steka den (halstra på finköksspråk) 30 sek på varje sida. Fräscht och enkelt så bara gör’t!
Du behöver det här för 2 personer
- Ca 150 färsk gnocchi eller färsk pasta
- 4-5 msk färskost
- 2 msk färsk, hackade örter
- zest från 1/2 citron
- Lax (vad du har)
- Salt och peppar
Gör så här
Koka upp vatten till pastan.
Hacka de färska örterna.
Om du ska halstra lax, hettar du upp en stekpanna med 1 msk olivolja och vänder laxen snabbt i pannan. 30 sek på vardera sidan.
Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen. Häll sedan av pastan i ett durkslag.
Klicka ner färskosten i kastrullen, tillsätt örterna och när färskosten börjat smälta lite häller du ner pastan och rör om. Om du har en kall lax lägger du ner den med pastan så att den blir lite ljummen.
Lägg sen upp allt och riv över citronzest och smaksätt med svartpeppar och ev salt.
Lämna ett svar