Idag tvingade jag resten av familjen – som är hemma och ”karantänar” – att äta upp gårdagens pasta så att jag skulle få laga en alldeles egen rätt till mig själv. Jag hade naturligtvis bjudit dem också om det hade funnits till alla…
Men det var inte synd om dem för gårdagens pasta var den lenaste anrättning på pasta, savoykål och syrad grädde toppad med en skärva av Gruyere som behövde ett syfte.
Januari är en bra månad att äta upp sånt man har hemma i kyl, frys och skafferi. Jag tycker det är ett inspirerande litet lunchprojekt. När frysen nästan är tom får jag fylla på och då är jag sugen på att prova en massa nya rätter.
Idag var det falafeln som skulle ta slut och jag hade ris som legat och sett trist ut i en burk. En halvfull burk med ris skänker inte mycket inspiration men det är världens bästa grej att ha hemma. Jag steker gärna riset så att det blir lite krispigt. Det lyckas du med om du inte rör runt för mycket i pannan. Låt det ligga och få lite yta sen kan du vända lite lätt på det. Det är gott att smaksätta ris. Inte minst med Ajvar.
Jag har sagt det förut och säger det igen. Granatäpplets tid är nu så passa på. För den som är intresserad så bonusen att är de proppade med C-vitamin och antioxidanter men också järn och kalium. Men mest av allt är de så goda. Jag brukar skära ut en klyfta åt gången och förvara resten i kylen. En frukt kan räcka i en hel vecka för mig.
![](https://www.lunchhemma.se/wp-content/uploads/2022/01/ayvarris_falafel.jpeg)
Du behöver det här för 1 portion
- 1 -2 dl färdigkokt ris (vad du har helt enkelt)
- Falafel 5-8 st (hur hungrig är du?)
- 1-2 msk ajvar relish
- 2 msk turkiskt yoghurt
- 1 riven vitklöksklyfta
- 1 tsk zest från citron (frivilligt)
- 1 msk hackad persilja eller mynta
- 1/2 dl granatäppelkärnor
- olivolja
- salt och peppar
Gör så här
Hetta upp en ganska stor stekpanna med 1-2 msk olivolja. (du ska steka ris i ena halvan och falafel i den andra) Under tiden tinar du falafeln i mikron så att du kortar ner stektiden. Stek den sen på medeltemperatur.
Blanda riset med ajvarsåsen och lägg ner i andra halvan av stekpannan. Platta ut det med stekspaden så att du får mycket stekyta. Låt det vara orört i ett par minuter och när det blivit lite brynt vänder du på det och steker andra sidan.
Medan ris och falafel steks kärnar du ur granatäpplet, hackar persilja och rör ihop yoghurt, vitlök och citronzest.
Kolla att falafeln är klar och lägg sedan upp den på tallrik. Toppa med yoghurt, granatäpple, persilja, en skvätt olivolja och smaka av med salt och peppar.
Lämna ett svar