Långbakad! Jag vet, jag vet. Knappast hur man ska rubriksätta ett inlägg för en lunch som man föreställer sig ska vara snabb, men tänk en dag bort istället och under tiden köper du hem aubergine och provar på att göra din alldeles egen Dukkah för jag har fortfarande inte fått nog av det. Vill du ha en genväg till dukkahn skulle det kunna vara Za’atar blandat med lite rostade valnötter eller vad du nu har för nötter hemma.
Men nu kom jag bort från det där med auberginen som ska vara långbakad. Här är det mat som lagar sig själv, men kräver lite framförhållning. Som att skära upp auberginen och slå på ugnen 1 timme innan lunch. Men det fixar man ju om man har en plan.
Tycker du det här med granatäpple är pilligt så finns djupfrysta och färdigpillade att köpa.
Här kommer du lämna en halv fetaost oanvänd. Om du är osäker på när du kommer tillaga den igen så kan du frysa den. Sen tar du fram och använder rivjärn till att ha den på något annat. Frukt till t.ex….
Du behöver det här för 1 portion
- 1 aubergine
- 1-2 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- 1/2 fetaost
- 1/5 granatäpple
- 1 msk hackad persilja (alternativt mynta eller timjan)
- 1-2 msk dukkah
- 1/2 tsk sumak
Gör så här
1 timme innan lunchklockan ringer. Sätt ugnen på 220 grader.
Dela auberginen på längden i 6-8 långa klyftor och lägg i en bunke med olivolja och salt. Blanda så att alla klyftor är täckta. Låt stå i 20 minuter medan ugnen värms upp.
Efter 20 minuter lägger du upp auberginen på en ugnsplåt och ställer in den i ugnen. Låt den baka i ugnen i ca 40 minuter.
Under tiden, pilla ur kärnorna ur granatäpplet.
När auberginen fått mycket färg och är riktigt mjuk är den klar.
Ta ut plåten, strössla över persilja, fetaost, granatäpple, sumak och dukkah. Ringla över lite olivolja. Salta efter behov. Ät direkt från plåten vetja.
Lämna ett svar