Det här är ett “omvändarrecept” för alla som inte älskar zucchini. Om du gör zucchinin så här så blir den söt, mjuk och… alldeles underbar. Och till det mynta och citron som är zucchinins bästa smakkompisar. Ha 30 min framförhållning för zucchinin eftersom den ska in i ugnen. Annars är det här en lunch med minimal insats och hundra procents utdelning på insatsen.
Smakminnen från en tågluff
Jag minns första gången jag faktiskt åt zucchini och blev frälst. Eller mini courgettes var det om vi ska vara noggranna. Jag var på tågluff (är det f.ö inte bästa resorna i livet) och passerade Nice där vi stannade till hos en viss fransman jag träffat på resa året innan. Vi blev bjudna till hans familj på lunch och de bjöd på nyskördat från sin trädgård och rósevin till det. Föreställ dig ett gäng fnissiga tjejer från Uppsala som mest dricker öl och äter kebab på vägen hem från krogen nattetid och så blir de bjudna på det här. Rosévin och grönsaker. Det var så oväntat ljuvligt att jag minns det fortfarande och håller det som ett av mina bästa matminnen.
Hummus måste vara livets mat
Jag blev påmind av en kompis i helgen om att jag tydligen gjort hummus i minst 25 år. Det är så länge att jag inte minns det själv. Men hon minns. För min hummus gav hennes kille en allergichock av sällan skådat like. (kan också vara tequilan vi hade den dåliga smaken att dricka till)
Jag tror jag ska göra ett helt hummusinlägg någon dag för jag älskar det verkligen och jag gör nya varianter varje gång. Dagens är gjord med ramslök och urfa chili. Men det här är ett bra basrecept.
Du behöver det här till 1 portion
- 1/2 zucchini om den är stor annars en hel liten
- 1 1/2 tsk flingsalt
- 2 msk olivolja
- 1 libabröd
- 3 msk turkisk yoghurt
- 1 dl hummus
- 1/2 tsk torkad mynta
- 1/2 tsk sumac
- Juicen från 1/4 citron
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Dela zucchinin i tjocka skivor 2-3 cm. Blanda den med 1 msk olivolja och 1 1/2 tsk flingsalt i en skål och låt stå tills ugnen är varm. (ca 15 min)
När ugnen är varm lägger du upp zucchinin på en plåt med bakplåtspapper och ställer in den i ugnen. Låt den bakas i ca 20-30 minuter. Den ska blir genommjuk och få ordentligt med färg.
När det är dags att ta ut zucchinin lägger du upp brödet på en tallrik och klickar ut yoghurt, och hummus. Lägg på zucchinin och strö över mynta, sumac och pressa över citronen. Ringla över lite olivolja och hugg in. Jag brukar skära libabrödet som pizzaslices och äta med händerna.
Lämna ett svar