Varma nudlar och kall söt/salt gurka tillsammans med het chili. Hur gott som helst. Jag hade förvisso lyckats få tag på en sån där snäll chili så jag fick ta med kärnorna också för att få till hettan. Men det är såklart en smaksak. Idag har jag krossat gurkan. Det är något med den där oregelbundna ytan som liksom fångar upp såsen lite extra. Jag brukar bara banka till gurkan med krossen till morteln eller en brödkavel och sen bryter jag isär gurkan. Väldigt smidigt.
Har gjort en superenkel dressing till och jag har använt kinesisk vinäger. (chinkiang vinegar) Jag måste verkligen få slå ett slag för den. Den är som fyllig och väldigt syrlig på samma gång. Går numera att få tag på många matbutiker eller på nätet och är perfekt för att spetsa en sås med, men här skulle du kunna använda balsamvinäger eller risvinäger också och ta ngt mindre socker.
Jag hade ägg och ytttepytte lite av den bankade kycklingen kvar från onsdagens macka så den fick slinka ner men annars kör du på bara ägg. Och självklart! Har du inte udon nudlar så tar du vilka nudlar som helst. Eller ris för den delen… Men färdigkokta udon nudlar som man köper i portionspack är en riktig snabbis att ha tillhanda. Finns t.ex. att köpa här
Du behöver det här för 1 portion
- ca 200 g färdiga udon nudlar (motsvarar 100 okokta)
- 1 ägg
- ca 1/3 gurka
- 1 färsk chili (mängd beroende på styrka)
- 1 msk hackad, färsk koriander
- 1 tsk rostade sesamfrön (överkurs men gott)
Till dressingen
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk kinesisk vinäger
- 1 tsk socker
- 1/2 riven vitlöksklyfta
- 1 tsk riven, färsk ingefära
Gör så här
Koka ägget i 6 minuter. Jag brukar lägga ägget i det kokande vattnet och ta tiden därifrån.
Blanda ihop dressingen.
Skär av 1/3 gurka och banka till den ordentligt med en brödkavel. Bryt sen isär gurkan till önskade bitar och lägg ner i dressingen.
Värm nudlarna enligt förpackningsinstruktionerna och häll av vätskan.
Tillsätt gurkan och bryt ägget på mitten och lägg på toppen. Häll över den resterande dressingen.
Toppa nudlarna med chilin och den hackade koriandern.
Lämna ett svar