• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Asiatiska smaker / Udon nudlar med söt/salt gurka och krämigt ägg

Udon nudlar med söt/salt gurka och krämigt ägg

Cina · maj 13, 2022 · Leave a Comment

Varma nudlar och kall söt/salt gurka tillsammans med het chili. Hur gott som helst. Jag hade förvisso lyckats få tag på en sån där snäll chili så jag fick ta med kärnorna också för att få till hettan. Men det är såklart en smaksak. Idag har jag krossat gurkan. Det är något med den där oregelbundna ytan som liksom fångar upp såsen lite extra. Jag brukar bara banka till gurkan med krossen till morteln eller en brödkavel och sen bryter jag isär gurkan. Väldigt smidigt.

Har gjort en superenkel dressing till och jag har använt kinesisk vinäger. (chinkiang vinegar) Jag måste verkligen få slå ett slag för den. Den är som fyllig och väldigt syrlig på samma gång. Går numera att få tag på många matbutiker eller på nätet och är perfekt för att spetsa en sås med, men här skulle du kunna använda balsamvinäger eller risvinäger också och ta ngt mindre socker.

Jag hade ägg och ytttepytte lite av den bankade kycklingen kvar från onsdagens macka så den fick slinka ner men annars kör du på bara ägg. Och självklart! Har du inte udon nudlar så tar du vilka nudlar som helst. Eller ris för den delen… Men färdigkokta udon nudlar som man köper i portionspack är en riktig snabbis att ha tillhanda. Finns t.ex. att köpa här

Lunch med lunchlektyr

Du behöver det här för 1 portion

  • ca 200 g färdiga udon nudlar (motsvarar 100 okokta)
  • 1 ägg
  • ca 1/3 gurka
  • 1 färsk chili (mängd beroende på styrka)
  • 1 msk hackad, färsk koriander
  • 1 tsk rostade sesamfrön (överkurs men gott)
Till dressingen
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk kinesisk vinäger
  • 1 tsk socker
  • 1/2 riven vitlöksklyfta
  • 1 tsk riven, färsk ingefära

Gör så här

Koka ägget i 6 minuter. Jag brukar lägga ägget i det kokande vattnet och ta tiden därifrån.

Blanda ihop dressingen.

Skär av 1/3 gurka och banka till den ordentligt med en brödkavel. Bryt sen isär gurkan till önskade bitar och lägg ner i dressingen.

Värm nudlarna enligt förpackningsinstruktionerna och häll av vätskan.

Tillsätt gurkan och bryt ägget på mitten och lägg på toppen. Häll över den resterande dressingen.

Toppa nudlarna med chilin och den hackade koriandern.

Filed Under: Asiatiska smaker, Comfortfood, Såser, Snabblunch, Vegetariskt Tagged With: kinesisk vinäger, smashad gurka, söt/salt dressing, Udon nudlar

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB