Jag har skrivit det här förut, men det tål att upprepas. Den som har kikärtor har lunch. Jag älskar hummus och varierar hejvilt hur jag tillagar den. Ibland i mortel, ibland i matberedare, med få ingredienser och med fler ingredienser, med tillbehör eller utan. Jag tycker aldrig man blir besviken på en hummus. Så här jag har jag gjort en variant smaksatt med mynta och jalapeños och så åt jag den med tunt skivad och stekt aubergine och tomat. Jag skivar auberginen tunt för att förkorta tillagningstiden. Ingen gillar ju en svampig aubergine. Tillsammans med tomaten blir den så god. Sen är det bara att skopa in med valfritt tillbehör. Torrt Libabröd i mitt fall. Om det börjar bli för torrt tar jag ut det ur påsen och låter det torka istället för att mögla i påsen. Det är ju som perfekta chips att skopa in grejer med. Annars blir det bra ströbröd av dem också. Men släng för guds skull inte!
Har gjort ett litet sesamsalt som jag gillar att ha till. Det är precis som det låter. Sesamfrön blandade med salt i en kryddkvarn. Det ger en lite nötig sälta som jag gillar att ha på många saker. Inte minst hummus.
Du behöver det här till 2 portioner
- 1 ask kikärtor
- 2 dryga matskedar Tahini
- 3 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 tsk spiskummin
- saften från en citron
- 1 nypa salt
- 1/2 msk hackad mynta
- 1 jalapeno
- 1/2 aubergine
- 10 cocktailtomater
- salt och peppar
- sesamsalt (valfritt)
Gör så här
Skiva auberginen tunt och dela tomaterna.
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Lägg i auberginen och salta lätt. Stek i 5 minuter innan du tillsätter tomathalvorna.
Under tiden gör du din hummus.
Häll av spadet från kikärtorna. Spara 1 dl för att späda och justera konsistensen.
Blanda tahini, olivolja, citron, 2 msk av spadet och vitlök i mixern. Kör mixern till det blir fluffigt.
Blanda med kikärtorna, myntan och jalapeñon och kör till en lagom len kräm. Det är helt och hållet en smaksak. Du kan även använda mortel för att mosa kikärtorna om du föredrar lite mer textur.
Smaka av med salt.
Servera med tomaterna och auberginen i mitten och strö över lite sesamsalt.
Gör så här
- Hacka lök, vitlök, ingefära.
- Hetta upp en stekpanna med höga kanter och tillsätt 2 msk olja och stek löken tills den blivit lite genomskinlig.
- Tillsätt alla kryddorna, lägg i chilin hel och linserna och stek 1 minut till
- Tillsätt vatten och låt det koka upp, sen tillsätter du tomaterna och kokosmjölken.
- Låt grytan stå och småputtra i ca 15 minuter. Vätskan ska ha absorberats om det behövs låt det puttra ett par min till.
- När linserna är klara tillsätter du Mango Chutney och spenat och rör ner (om du har kål, så låter du det puttra 2 min extra)
- Smaka av med salt och/eller fisksås.
Lämna ett svar