Tänk att något så enkelt kan låta så flott. I varje fall för att vara en snabblunch på kylskåpsrens. Men det är ju precis vad jag ägnar mig åt på den här bloggen. Levlar matrester skulle man kunna säga. Resten i det här fallet är riset som behövde ätas och då passade jag på med vaxbönorna som ändå inte hittat sin destination, ägg för protein och sås för smak. Sen adderade jag faktiskt lite Katsuobushi som också är en alldeles speciell smaksättare. Supertunna små flarn av rökt, torkad tonfisk som ligger ligger där och darrar på toppen och ger oväntat mycket smak. Kan vara kul att prova om du någon gång hittar en påse i din matbutik. Gott att ha i buljonger, grytor och andra fiskrätter.
![](https://www.lunchhemma.se/wp-content/uploads/2022/09/vaxbonor_miso_ponzu.jpeg)
Du behöver det här för 1 portion
- 1 dl färdigkokt ris eller varför inte nudlar
- 1 näve vaxbönor eller haricot verts
- 1 ägg
- 1 krm ättiksprit
- 1 msk misopasta
- 2 msk ponzu
- 1 tsk honung
- 1/2 tsk sesamolja
- 1 salladslök
- 1 nypa chiliflakes (valfritt)
- 1 nypa rostade sesamfrön (valfritt)
- 1 tsk Katusobushi (valfritt)
- olivolja
Gör så här
Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja och släng i vaxbönorna och en nypa flingsalt. Se till att de får en ordentlig kyss av hettan så att de får färg och ta därefter av dem från plattan (ca 3 – 4 min)
Medan vaxbönorna ligger i pannan. Knäck ägget i en liten kopp och häll över dropparna av ättikan.
Koka upp vatten i en liten kastrull.
Blanda miso och ponzu i en skål och hetta upp i mikron så att misopastan löser sig (max 30 sek). Tillsätt därefter sesamolja och honung och smaka av.
Värm upp ditt ris samtidigt som du lägger ner ägget i sjudande vatten. Låt ägget sjuda i 3 minuter.
Under tiden lägg upp ris, och bönor och hacka salladslöken.
När ägget är klart tar du upp det med en hålslev och lägger upp det direkt på bönorna och häller över såsen och toppar med salladslöken, ev sesamfrön, chiliflakes och Katsuobushi.
Lämna ett svar