Paus i Zoomfabriken en kort stund och inget ger sån bra nedvarvning som att laga lunch. Det är också vad den här bloggen handlar om. Att ta en viktig paus och få i sig bra mat trots att man har ont om tid och skafferiet inte alltid är så värst inspirerande.
Under perioder jobbar man bara väldigt mycket. Jag är inne i en sån period just nu. Helst av allt vill jag bara stå i köket, leta efter inspiration, testa och skriva nya recept. Men av det gör jag, i princip, ingenting för tillfället. Den här bloggen är fortfarande ett litet sidoprojekt som jag älskar men inte kan kalla mitt jobb och därför blir den lite lidande av min övriga arbetsbörda.
Lyckligtvis är mina andra jobb så intressanta och roliga att jag inte kan klaga. Någon gång ska jag berätta mer om dem för de är också en viktig källa till min inspiration.
Soggig blomkål och heta mandlar
Men nu blir det soppa! Hade sötpotatis och soggig blomkål typ. Två sötaktiga smaker men också lite beskt av blomkålen. Då behöver man hetta, syra, sälta och inte minst något att tugga på för att det ska pirra till i smaklökarna. Jag har använt lite Harrissa som smaksättare men den går utmärkt att ersätta med t.ex. cayennepeppar. Mandeln kan ersättas med bröd eller varför inte, pumpafrön. Det viktiga är kryddningen som bryter av mot soppans runda smaker.
Du behöver det här till 1 portion
- En liten sötpotatis ungefär motsvarande 2-3 vanliga potatisar
- ca 1/4 blomkålshuvud
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- 3 1/2 – 4 dl vatten
- 1 tsk harissa eller 1/2 krm cayennepeppar
- 1/2 dl mandel eller 1 skiva bröd
- 2 msk olivolja
- 1 tsk spiskummin
- 1/2 krm cayennepeppar
- 1 msk citronjuice eller lime
Grejer som bara kan göra soppan bättre: Bladpersilja, granatäppelkärnor, koriander, färsk mynta, salladslök
Gör så här
Koka upp vatten och salt. (börja med 3 1/2 dl vatten)
Skala och tärna sötpotatisen i sockerbitsstorlek ungefär. Dela blomkålen och lägg undan 3 små buketter till stekning.
Koka sötpotatis, blomkål och vitlök i ca 10 min. Tills sötpotatisen är mjuk.
Under tiden skiva de övriga blomkålsbuketterna i tunna skivor och hacka mandeln (eller brödet grovt)
Hetta upp en stekpanna med olivoljan, spiskummin och cayennepeppar, en nypa salt och stek sen blomkålen och mandeln tills de fått fin färg. Ställ åt sidan.
När sötpotatisen är mjuk mixar du soppan med en stavmixer tills den är slät. Tillsätt ev mer vatten för spädning. Smaka av med salt och peppar. Den kommer kännas lite ”slät” nu men när du tillsätter övriga ingredienser vaknar den till liv av smakkontrasterna.
Häll upp soppan i en skål. Lägg upp blomkålen och mandlen i soppan och ringla över den smaksatta oljan från stekpannan. Pressa över citronjuicen och toppa gärna med en färsk ört eller salladslök.
Lämna ett svar