Mitt första inlägg om Tempeh gjorde jag i april 2020. Då var jag nyfiken men hade så svårt att hitta bra Tempeh att det slutade med att jag köpte starter från Belgien och gjorde min egen. Men sen dess har det hänt grejer och nu det finns många som gör bra Tempeh. Men jag har mina favoriter från Hallstavik Tempeh som kan skicka hem till dig och så Temp:ish som nu finns i flera butiker.
Vad är Tempeh?
Enkelt beskrivet är det fermenterade bönor vars fermenteringsprocess sätts igång av en mögelsvamp som heter Rhizopus Oligosporus. Mögelsvampen väver som en vit massa runt bönorna och resultatet är en mild, nötig smak och en produkt som går jättebra att marinera och steka. Ursprungligen användes mest sojabönor men svensk lupin har t.ex blivit allt vanligare.
Jag är ingen expert på Tempeh men jag är nyfiken och gillar att försiktigt ta mig an nya livsmedel. Tempeh har sitt ursprung i Indonesien Ett kök som jag bara nosat på i men jag tänker ändå asiatiskt och går åt det koreanska hållet med en marinad på Gochujang, soja, ingefära och risvinäger. Sen gjorde jag nudlar på zucchini för att jag hade zucchini hemma som jag ville göra slut på. Tycker dessutom att något grönt passar ganska bra till smakerna i Tempehn.
Du behöver det här till 1 portion
- 100 g Tempeh
- 1 msk gochujan
- 1 msk japansk soja
- 1 msk risvinäger
- 2 tsk riven, färsk ingefära
- 1 medelstor zucchini
- 1 salladslök
- ev koriander och rostade sesamfrön
- olja till stekning
Gör så här
Blanda ihop gochujang, soja, risvinäger och ingefära.
Skär Tempehn i cm-tjocka skivor och vänd i marinaden. Låt ligga tills det är dags för stekning
Koka upp 1 l lättsaltat vatten till zuccinin.
Medan vattnet kokar upp strimlar du zucchinin. Själv använder jag mandolin som alltid.
Hetta upp en stekpanna med 1 msk neutral olja. Lägg i Tempehn och stek på medelvärme i ca 2 min/sida. Jag tycker om när det blir lite kladdigt och snudd på bränt
Samtidigt som du steker Tempehn lägger du i zucchinin i det kokande vattnet. 1 minut räcker. Sen häller du av i ett durkslag och låter överflödig vätska rinna av.
Hacka salladslöken och ev koriander.
Ta av Tempehn och skär i bitar.
Lägg upp nudlarna, toppa med Tempeh, salladslök och ringla över lite steksky.
Lämna ett svar