Jag har så mycket gott i min kyl för tillfället. En hemgjord buljong och Shiitakesvamp t.ex. Sen har jag också köpt jättefina, kravmärkta ägg från Hyllehög gård köpta via Mylla. Provade deras produkter i förra veckan och måste säga att gräddfilen från Wapnö var den godaste jag smakat. Det här är ingen betald reklam utan bara jag som provat på något, varit nöjd och vill rekommendera vidare. Det är produkter direkt från producent till kund och det gillar man ju. Jag som har fullt sjå med att komma till rätt REKO-ring tycker det är toppen. Jag såg också att de har en svinnlåda. Tyvärr var den slut, men bra grej ändå.
Men nu var det lunchen. Har du provat de knivskurna nudlarna? Det är ngt extra gott med de lite fransiga kanterna. Tills för bara ngt år sedan fick jag leta efter dem i specialbutiker men nu finns de på min ICA. Såklart funkar alla nudlar och om du inte har en lyxbuljong väntandes i kylen så tar du snabbnudlar med färdig kryddning eller en tärning hönsbuljong. Jag har som vanligt en burk med chiliolja (recept finns här)i kylen men du skulle också kunna blanda 1 msk soja, 1 tsk sesamolja med en nypa chiliflakes och vara hemma.
Jag steker svampen med vitlök och färsk ingefära och ett stänk sesamolja. Det gör att du får en mycket mustigare smak vilket jag tycker behövs till de, i övrigt, milda smakerna.
Salladslök! Jag använder den jämt. Jag vet, men den är ett sånt bra komplement till allt som är lite mörkt och murrigt. Man behöver ngt grönt, fräscht med lite sting i. Dessutom är det enkelt att bara skiva så mycket man vill ha och låta resten av stjälken ligga i kylen till nästa lunch.
Du behöver det här till 1 portion
- ca 70 g nudlar
- 3 dl hönsbuljong
- 1 näve Shiitakesvamp
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk finhackad ingefära
- 1 msk olja
- 1 tsk sesamolja
- 1 ägg
- 1 tsk ättiksprit 12%
- 1 msk chilolja (eller soja, sesam, chiliflakes se ovan)
- 1/2 salladslök
Gör så här
Koka upp vattnet till nudlarna och följ tillagningsinstruktionerna. (spara vattnet till att pochera ägget)
Skiva svampen, finhacka vitlöken och ingefäran.
Hetta upp en liten stekpanna med olja lägg svamp, vitlök och ingefära. Sänk värmen något och droppa på sesamoljan. Stek svampen 3-4 minuter.
Lyft upp nudlarna på tallriken och spara vattnet.
Tillsätt 1 tsk ättiksprit till vattnet. Skapa en virvel i vattnet och knäck ägget direkt ner i virveln och låt ägget sjuda i 3 minuter.
Lägg upp svampen på nudlarna och när ägget är klart lyfter du upp det direkt från kastrullen till tallriken. Toppa med chilioljan eller sojasåsen och lite skivad salladslök.
Lämna ett svar