Det mest svinnsmarta med den här rätten är att det inte kommer bli något svinn. Man slickar i sig den ner till sista linguinin. När jag vill skippa köttet hamnar jag allt som oftast hos Ostronskivlingen. Den har sån bra textur, precis lagom svampsmak, prisvärd, mättande och passar med de flesta smaker. Dessutom är den tacksam att tillaga. Jag drar isär den på längden och får fina trådar av svamp som är lätta att steka. Jag gillar dessutom att de följer formen på pastan. Lättare att skopa in liksom.
Till den här lunchen har jag pasta, Pecorino, vitlök, svampen och citronzest. För den som inte upptäckt det ännu är citonzest otroligt gott till svamp. Örter som jag inte hade hemma men som passar extra bra till svamp är persilja och timjan. Pecorino kan bytas ut om parmesan, eller annan ost.
Du behöver det här för 1 portion
- 70 – 100 g linguini, eller annan valfri pasta
- ca 70 -100 g ostronskivling
- 1 finhackad klyfta vitlök
- 3/4 dl riven pecorino
- zest från 1/3 citron
- 1 msk hackad färsk timjan eller persilja, alt 1 tsk torkad timjan
- 3/4 dl av pastavattnet
- olivolja
- salt och peppar
Gör så här
Koka upp pastavattnet med rikligt med salt. (tänk kallsup i Medelhavet) Alltid under lock såklart. Spar mycket energi.
Riv isär ostronskivlingen, hacka vitlöken och riv Pecorinon.
Koka pastan enligt förpackningsinstruktionerna
Under tiden. Hetta upp en stekpanna med 1-2 msk olivolja och stek svampen och vitlöken tillsammans med timjan/persilja tills svampen fått fin färg. Salt och peppra.
Precis innan pastan är klar häller du över 3/4 dl av pastavattnet i svampen och rör ner tillsammans med den rivna osten.
Lägg äver pastan direkt i stekpannan med svampen. Riv över citronzest och smaka av med salt och peppar. Ringla över lite extra olivolja.
Lämna ett svar