Snön yr och jag är sjukt besviken på våren som inte kämpade hårdare. Jag bara hoppas att den kommer igen. Så här års kan det ju vara vinter idag och om en vecka sitter vi i solen med glajorna på och ett glas rosé i handen. Håll ut!
Under tiden kan du göra den här otroligt goda lunchen där zucchini fick ersätta vanliga nudlar. Ett riktigt bra byte faktiskt. Dels för att zucchinin var snorbillig på min butik och för att det var gott och nyttilgt såklart.
Ett trestegsraket till recept som du aldrig kommer ångra
Jag har marinerade ägg i kylen och jag ska säga att det är så gott så att istället för det tänkta ägget åt jag inte mindre än TRE. Hade jag haft fler kvar hade jag ätit upp dem också. Därefter drack jag buljongen. Du MÅSTE göra dessa någon gång, så varför inte nu. Jag medger att det här är ett trestegsrecept. Du behöver chilioljan och sen behöver du äggen som ska marinera. Men jag lovar på heder och samvete att du inte kommer att ångra dig och dessutom. På den tredje dagen kommer du laga lunch på 8 minuter och vara lika ohejdbar på äggen som jag var.
Det behöver inte vara så märkvärdigt att marinera ägg. Nästa gång du tänker koka ett ägg så kokar du fem istället. Sex minuter från första bubblan tycker jag ger de bästa äggen. Krämiga och lite rinn kvar i mitten. Just de här äggen marinerade jag i min gamla vanliga chiliolja, soja och lite mirin.
Hönsbuljongen är en följetång som fortsätter sedan ngn vecka tillbaka. Du kan såklart göra en snabbvariant på buljongtärning.
Du behöver det här till 1 portion
- 1 medelstor zucchini
- 3 dl hönsbuljong (3 dl vatten och nästan en hel tärning hönsbuljong)
- 1 tsk misopasta (går utan men kräver lite mer salt)
- 1/2 tsk hackad ingefära
- 1 vitlöksklyfta
- 2 chilimarinerade ägg (om du lyckas hejda dig)
- 1 salladslök
- 1-2 rädisor eller motsvarande mängd rättika
TILL CHILIOLJAN
- 2 dl matolja
- 1 msk sesamolja
- 2 msk gochugaru (koreansk chili)
- 1 stjärnanis
- 1 färsk röd chili hackad (med eller utan kärnor beroende på hur stark du vill ha det)
- 2 hackade/rivna vitlökslklyftor
- 1 msk hackad/riven ingefära
- 2 msk rostade sesamfrön (frivilligt)
TILL ÄGGEN
- 4 ägg
- 1 1/2 dl chiliolja
- 3 msk japansk soja
- 2 msk mirin (kan uteslutas)
- 1 salladslök
Gör så här
Chilioljan
Chilioljan kan du göra när som helst men den mår bra av att få stå och dra lite så att den tar upp alla smaker. Den håller flera veckor i kylen.
Hacka alla ingredienser till oljan.
Värm upp oljan (inte sesamoljan) i en kastrull och ställ åt sidan.
Häll i alla kryddor och när oljan slutat bubbla tillsätter du även sesamoljan.
Äggen
Äggen blir som bäst efter två dagar. Koka dem i 5,5 – 6 min från första bubblan. Lägg i kallt vatten, skala och sen ner i en trång burk så att alla blir täckta av marinaden. Låt stå i 2 dagar.
Soppan
Strimla 1 zucchini med en mandolin.
Koka upp buljongen tillsammans med ingefära och vitlök. Låt koka i 3 minuter.
Lägg i zucchinin och koka ytterligare 3 minuter.
Under tiden strimla rädisor/rättikan och skiva salladslöken.
Häll upp i en skål och toppa med rädisor, salladslök och ägg samt 3 – 4 msk av marinaden från äggen.
Lämna ett svar