Jag har lyckats lägga vantarna på fina, ekologiska pistagenötter på Matsmart. Jag gillar verkligen hela idén med Matsmart dvs att sälja matvaror som skulle bli svinn till ett lägre pris istället. Ibland gör jag riktiga klipp där. Som med pistagenötterna t.ex. Min strategi med matsmart är att leta efter sånt jag spanat på länge eller använder ofta. Pasta, ris, nötter, och andra skafferivaror är typiska inköp för mig. Det kan vara lätt att dras med i alla fynd man kan göra och köpa sånt man inte tänkt sig därför gillar jag att ha en plan på samma sätt som jag har en inköpslista när jag går till affären.
Men nog om det! Det handlar ju om maten och jag fortsätter på buffétemat här eftersom det här två rätterna kan du ha till vad som helst. Jag åt dem med fin-fina lamkotletter. Om du inte har pistagenötter kan du använda mandel, hasselnötter eller pumpakärnor.
Så nollar du sparrissvinnet!
Jag gjorde en rätt förra veckan där jag tipsade om att använda den träiga delen av stjälkarna i en röra. Smaken är det ju inget fel på utan det är tuggmotståndet. Men genom att bryta korta av fibrerna och koka dem så blir den delen av sparrisen den perfekta ingrediensen till den här röran.
Periodvis använder jag mer pecorino en parmesan och här vräkte jag på och hade den i allt. Men parmesan går såklart lika bra.


Du behöver det här till 4 portioner
Pistage- och ricottacreme
- 200 g ricotta
- 1/2 dl rostade pistagenötter
- 1/2 vitlöksklyfta
- hårda delen av stjälken från 15 sparrisar (eller de du har helt enkelt)
- 1 dl riven pecorino
- 1 msk olivolja
- zest från 1/2 citron
- salt och peppar
Sparris- och potatissallad
- 2 huvuden gemsallad
- ca 400 g småpotatis (
- 1 knippe sparris (nu utan träig stjälk)
- 1 ask ca 400 g cocktailtomater eller annan valfri sort
- pecorino
- 1/2 dl rostade pistagenötter (eller annan valfri nöt)
- 1 msk hackad färsk mynta
- 1 msk hackad färsk persilja
- juice från 1 citron
- 2-3 msk olivolja
- salt och peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Lägg potatisarna på en oljad plåt och salta ordentligt. Baka i ugnen ca 35-40 minuter tills potatisarna fått ordentligt med färg.
Under tiden. Bryt bort den hårda delen av sparrisen genom att börja sparrisen tills den går av.
Skär av den träigaste centimetern av stjälken och släng. Skär resten i slantar. Koka dem i lättsaltat vatten i 3-4 minuter och häll av vattnet.
Rosta pistagenötterna lätt i en stekpanna.
Blanda 1/2 dl av pistagnötterna med den kokta sparrisen, ricottan, riven pecorino, vitlök, citronzest. Mixa till en slät creme och smaka av med salt, peppar och en skvätt olivolja.
Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja och stek (eller grilla) den fina delen av sparrisen så att blir brynt på alla sidor. Salta lätt.
Förbered salladen med genom att skölja och lägga upp gemsalladen, tomaterna, och de hackade örterna. Blanda med den rostade potatisen. Häll över olivolja, citron och salt och peppra. Blanda och toppa salladen med den stekta sparrisen och hyvla över rikligt med pecorino.
Lämna ett svar