Jag har köpt japansk (en del säger kinesisk) aubergine. Det är ingen jätteskillnad i smak den här och den vanliga men jag gillar formen och färgen.
Jag kännar att jag under hela min uppväxt berövades den här fantasktiska grönsaken bara för att den alltid tillagades för lite och därmed smakade bittert och hade en tvättsvampskonsistens.
Just den här aubgerinen har jag snabbgrillat/stekt för att få ytan och det där lite brända. Sen kokar jag den i dashibuljong tills det blir alldeles himmelskt gott. Jag har ett vegariskt dashipulver som jag köpt på Arirang och som jag älskar men det finns att köpa på välsorterade matbutiker, asiatiska butiker och online. Gillar du Misosoppa så gillar du dashibuljong eftersom det är en av huvudingredienserna i soppan. Men det är klart att du kan använda vanlig buljong om du inte hittar dashi.
Alltså jag lade så mycket tid på att filma det här receptet och slutbilden blev så trist. Brown food syndrome liksom. Men jag LOVAR att det här är ett av de bästa sätten man kan äta aubergine på.
Du behöver det här till 2 portioner
- 5-6 japanska auberginer beroende på storlek (2-3 vanliga)
- 2 msk neutral olja
- 4 dl kokande vatten
- 4 tsk dashipulver
- 1 salladslök
- 2 dl jasminris
Gör så här
Skölj riset ett par gånger tills vattnet är klart.
Koka upp 2 dl ris med 4 dl vatten och 1knapp tsk salt.
När riset kokar drar du ner värmen till lägsta möjliga och låter riset svälla i ca 20 min till det är klart. Du kan också stänga av värmen helt.
Under tiden. Hetta upp en stekpanna med olja.
Lägg i den delade auberginen och stek tills den får ordentligt med färg på båda sidor.
Häll över vatten och dashipulvret och låt koka i 15-20 minuter.
Servera med riset och sesamsås
Lämna ett svar