• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

massor av mat för moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Arkivet
  • Bloggen maten och jag
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Asiatiska smaker / Dashiglaserad aubergine med sesamsås

Dashiglaserad aubergine med sesamsås

Cina · juni 12, 2023 · Leave a Comment

Jag har köpt japansk (en del säger kinesisk) aubergine. Det är ingen jätteskillnad i smak den här och den vanliga men jag gillar formen och färgen. 

Jag kännar att jag under hela min uppväxt berövades den här fantasktiska grönsaken bara för att den alltid tillagades för lite och därmed smakade bittert och hade en tvättsvampskonsistens. 

Just den här aubgerinen har jag snabbgrillat/stekt för att få ytan och det där lite brända. Sen kokar jag den i dashibuljong tills det blir alldeles himmelskt gott.   Jag har ett vegariskt dashipulver som jag köpt på Arirang och som jag älskar men det finns att köpa på välsorterade matbutiker, asiatiska butiker och online.  Gillar du Misosoppa så gillar du dashibuljong eftersom det är en av huvudingredienserna i soppan. Men det är klart att du kan använda vanlig buljong om du inte hittar dashi.

Alltså jag lade så mycket tid på att filma det här receptet och slutbilden blev så trist. Brown food syndrome liksom. Men jag LOVAR att det här är ett av de bästa sätten man kan äta aubergine på. 

Du behöver det här till 2 portioner

  • 5-6 japanska auberginer beroende på storlek (2-3 vanliga)
  • 2 msk neutral olja
  • 4 dl kokande vatten
  • 4 tsk dashipulver
  • 1 salladslök
  • 2 dl jasminris 

Gör så här

Skölj riset ett par gånger tills vattnet är klart. 

Koka upp 2 dl ris med 4 dl vatten och 1knapp tsk salt.

När riset kokar drar du ner värmen till lägsta möjliga och låter riset svälla i ca 20 min till det är klart. Du kan också stänga av värmen helt. 

Under tiden. Hetta upp en stekpanna med olja. 

Lägg i den delade auberginen och stek tills den får ordentligt med färg på båda sidor. 

Häll över vatten och dashipulvret och låt koka i 15-20 minuter.

Servera med riset och sesamsås

Filed Under: Asiatiska smaker, Grönsaker, Såser, Vegetariskt Tagged With: Aubergine, dashi

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Chiliolja Citron Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherade ägg Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ris Rödbetor soppa Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Chili och ponzumarinerade ägg
  • Marängswiss med björnbärssirap och en 15-åring
  • Kryddig linssoppa för förkylda höstdagar
  • Spetskål-,äppel-, och fänkålsslaw med dragon och dijon
  • Rischips med räkor och sötpotatiscrisp
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2023