Ni vet när man bara gör något utan en plan. Det här var en sån lunch. Ingredienserna pockade på uppmärksamhet. Äggen var två kvar och det fanns bara en skiva bröd i fryspåsen. Och så var det de nyinköpta bonitoflingorna (Katsuobushi) som vore goda att ha till något. Det är då man får ihop sina bästa luncher.
Nu vet jag att bonitoflingor inte är något man nödvändigtvis har hemma, men se det här som en uppmaning att testa någon gång. Det ger sån god smak till mycket, som t.ex. ris, avokado, buljonger osv och såklart Furikake som jag älskar att sprinkla över ris, sallader, eller t.ex. den här mackan. Bonitoflingor kan du här och Furikake kan du göra själv eller köpa på din matbutik eller här
Vad de tillför här är en lätt rökighet och det är något som jag tycker passar bättre till ägg än nästan något annat. Rökigheten kan du såklart uppnå med något annat som t.ex. bacon, rökt skinka eller en rökig ost. Men det behövs bara små mängder. Det är mer en smak än för att göra mackan matigare. Och har du inget av det där så blir det gott ändå.
Ingredienser 1 macka
- 1 rejäl brödskiva
- 1 dl edamamebönor
- ½ msk rapsolja
- 2 ägg
- 1 msk vatten
- 1 tsk majonäs
- 1 nypa chiliflakes eller liknande tex Shichimi
- 1 msk bonitoflingor eller Furikake
- 1 salladslök
- 1 msk koriander (valfritt)
Gör så här
Koka edamamebönorna enligt förpackningsinstruktionerna och mosa dem i mortel eller i en mixer. Tillsätt lite neutral olja eller smör för konsistens och smaka av med salt.
Rosta en brödbit och bred ut edamamesmöret.
Vispa upp två ägg med 1 msk vatten och en nypa salt. Hetta upp en liten stekpanna med ett stänk olja/smör, häll i äggen och sänk värmen. Rör i äggen från kanten mot mitten så att du får in luft i omeletten. När den är klar och fortfarande krämig viker du den på mitten och lägger direkt på mackan.
Smaksätt med majonäs och chiliflakes eller Shichimi.
Strö över bonitoflingor och tillsätt salladslök och ev koriander
Lämna ett svar