Roligare än så här såg det inte ut idag, men de roligaste luncherna är de som känns tråkiga innan. Jag hade lite gravad lax kvar från påsken, ett kvarts blomkålshuvud, en purjolök, spenat på väg utför och så en potatis. På det kokade jag ihop en lunch med lax, purjo-, potatis- och blomkålscrème och spenat med picklade senapsfrön. Det behöver inte vara just gravad lax och du kan ersätta blomkålen med broccoli, purjon med någon annan lök och spenaten med ruccola som för övrigt även kallas senapskål.

Så här gick det till
Eftersom det är lunch så ska det gå undan liten. Så börja med att hacka blomkål potatis och purjo i tärningar. De minimerar koktiden.
- Stek purjon med lite rapsolja, smör eller olivolja så att den blir mjuk.
- Tillsätt potatis och blomkål.
- Häll över vatten så att det precis täcker och salta.
- Låt det koka tills potatistärningarna är genomkokta.
- Häll av vattnet men spara några droppar ifall du vill dryga ut din créme.
- Kör ner stavmixern och mixa tills crèmen är som du vill ha den. Jag tycker lite bitar är trevligt. Smaksätt gärna med lite dijonsenap och späd med kokvattnet eller lite mjölk, eller grädde beroende på hur festlig du känner dig. Salta och peppra!
Spenaten och de picklade senapsfröna
Spenaten vänder du bara snabbt i pannan tillsammans med några droppar olja, salt och peppar.
Den bästa överraskningen här är de picklade senapsfröna. De poppar så underbart i munnen och släpper loss en lätt pepprighet. Picklade senapsfrön är typiskt bra att ha i kylskåpet för luncher som behöver en extra skjuts.

Lämna ett svar