Det är förvisso inte regn och snö (ännu) idag men torsdagar är min kylskåpsrensardag och då blir det ofta soppa eller quesadillas för det kan man få ihop på näst intill ingenting. Dessutom gjorde jag mig till och bakade bröd igår så då blir det soppa. Idag har jag potatis och två zucchinis som lämnar kylskåpet själva om jag inte gör slut på dem. Lägg till en lök och lite hönsbuljong och lunchen är fixad. Bonusingredienser här är mynta -som passar så himla bra till zucchini-, färskost av ngt slag eller en klick Créme Fraiche och rostade pumpakärnor eller mandelspån.
Gör så här:
- Tärna en lök (gul, eller purjo funkar lika bra) zucchinin (jag har 2) och två potatisar i stora bitar. Värm i lite olja tills löken är mjuk.
- Tillsätt vatten så att det täcker grönsakerna och addera 1,5 buljongtärning. (Föreslår höns- eller grönsaksbuljong) Om du har gjort en egen kommer den aldrig bättre till pass än nu.
- Låt det puttra på låg värme i ca 20 min.
- Häll av lite av buljongen men släng den inte för du vill kunna späda soppan med den.
- Mixa soppan med stavmixer och tillsätt buljong efter hand tills du har en konstisens du tycker om.
- Har du lite färskost eller Créme Fraiche och mynta så skickar du ner den i soppan nu och kör ett varv till med mixern. Vill du ha en lösare soppa kan du även späda med lite mjölk.
- Smaka av med salt och peppar och strö över lite rostade pumpakärnor och riv ev lite god ost över också. Soppor kräver lite extra ”unn” tycker jag.
Lämna ett svar