I mitt ”riktiga jobb” har jag förmånen att få jobba med ett projekt som heter MatLust. Där hjälper jag små och medelstora livsmedelsföretag med utvecklingen av deras varumärken och marknadskommunikation. Ett sånt företag är Nordisk Råvara som har en massa fina produkter varav en är Stor Gråärt. Jag skulle beskriva den som ”ärta goes nuts” Den odlas såklart i Sverige och är anpassad till vårat klimat. Hittar du den i din butik så tycker jag du ska prova på den. Gör Hummus, eller som jag, idag rosta och ha i en sallad med Tahinidressing. Nu skippar jag steget med blötläggning och kokning i receptet. Ja, det kräver förberedelse. Men jag brukar göra hela påsen och frysa det jag inte använder. Spara lite spad att frysa ärtorna i. Funkar utmärkt med en ziplockpåse.
Du behöver det här:
- 1 dl ärtor (färdigkokade) Om du inte har Gråärt så kan du välja kikärtor eller gulärtor.
- Gemsallad eller romansallad. Jag gillar de här sorterna för att de fångar upp sås så bra i sina bubbliga blad. Svartkål funkar också.
- 1/3 gurka
- 1,5 msk vinäger eller ättika
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk sumak (kan ersättas med mild chili)
- 1/2 tsk torkad mynta
- 1/2 tsk spiskummin
- 1 dl bulgur, kamutvete, couscous eller liknande
- Ett par matskedar Tahinisås.
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Börja med att hyvla gurkan och häll över vinägern, saltet, myntan och sumak. Blanda och låt stå medan du gör resten av lunchen. Om du sätter en liten press på snabbar du upp det hela.
Koka upp vatten och laga dina gryn. (Jag hade färdigt kamutvete som jag värmde med ärtorna men bulgur eller couscous går snabbast att koka)
Rosta, ärtorna i lite olivolja, salt, peppar och spiskummin i 2 -3 minuter.
Skölj salladen och lägg i en skål. Tillsätt gryn, ärtor, gurkan och ringla över tahinisåsen. Salta och peppra efter smak.
Lämna ett svar