Hörrni! Ta fram mandolinen eller era bästa ”knife-skills” för nu ska det slantas. Jag har hittat rödbetor och palsternacka som legat och myst i kylen sedan oktober någon gång. Nu vill de bli uppätna och göra plats för julens godsaker. 9 gånger av 10 när jag gör en lunch går det ut på att äta det som finns hemma. Oftast står jag och glor in i kylen en bra stund innan jag bestämmer mig för EN ingrediens. Sen rasslar det bara till liksom och hela lunchen tar form. Idag är det en inte världens mest snabblagade däremot en lättlagad lunch. Kryddningen är vad jag har hemma. Du tar det du har, men ”krydda bör man… ” Samma sak gäller såklart rotsakerna. Du tar det du har. Det blir så gott när man slantar rotisarna. De hinner få lite krisp på nolltid och dessutom blir de så himla snygga när kanterna krusar sig.
Du behöver det här för 2 personer:
- 1 halloumiost (Kan bytas ut mot fetaost eller Paneer)
- 3-4 rödbetor
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 1/2 dl Solroskärnor, pumpafrön, mandelspån eller t.ex. pinjenötter
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl Turkisk yoghurt
- Mynta (torkad eller färsk
- 1/2 tsk Isot eller annan mild chili alternativt svartpeppar (Isot är en mild chili med lätt rökt smak)
- 1/5 tsk hel kummin
- Citronzest och juice från en halv citron
- Olivolja, salt och peppar.
Gör så här:
Slå på ugnen på 220 grader varmluft
Slanta dina rotsaker i tunna skivor 2-3 mm.
Blanda palsternackan och morötterna med lite olivolja, salt och en halv tsk kummin. Sprid ut på en plåt eller i en ugnsform (bakplåtspapper i botten om du ogillar disk)
Blanda rödbetorna med lite olivolja, salt, och isot och lägg på en annan plåt.
Skjutsa in grönsakerna i ugnen och låt dem stå i ca 15 minuter. Du ser när kanterna krusar sig och börjar få färg. Då är de klara.
Riv lite vitlök och blanda med 1 msk olja i en liten stekpanna. Blanda ner solroskärnorna rör om. Rosta dem på medelvärme. Under tiden skivar du Halloumin. När solroskärnorna är klara steker du halloumin i den uppvärmda pannan.
Medan rotsakerna går sina sista minuter gör du din yoghurtsås. Blanda citronzest, yoghurt och mynta i en skål.
Ta ut rotsakerna och lägg upp allt på tallriken. Pressa över citronjuicen och smaksätt med salt och peppar efter behov.
Lämna ett svar