Har jag pratat om hur viktig min mandolin är för mig. Den man skivar grönsaker på alltså. Nog för att jag älskar min kniv men när man t.ex. vill snabbsteka sötpotatis så är mandolinen bästa genvägen. Som idag. Jag har en stor sötpotatis som legat ngn vecka i kylen och hittills har jag låtit mig hindras av den långa tillagningstiden eller att jag måste använda hela. Men så behöver det ju inte vara. Ju tunnare skivor desto kortare tillagningstid.
Ljummen sallad = vintersallad
Jag är nog inte ensam om att tycka att sallad hör de varma årstiderna till, men vem har sagt att sallad måste vara kall. Det bästa med en sallad är ju ändå att man kan ha vad som helst i den. Så dagens lunchtips är att hitta något gott och varmt att blanda i din sallad. Varför inte sötpotatis. Det behöver inte ta lång tid.

Ugnsbaka fetaosten
Fetaost är god som den är men har du provat att baka den lite snabbt i ugnen? Då blir den nämligen ännu godare och det är ytterligare en varm ingrediens att ha i salladen. Den behöver förvisso 10-15 minuter i ugnen men det är den enda förberedelsen. Så sätt på ugnen en stund innan du ska ska laga lunchen så sköter den sig själv medan du fixar resten. Du kan smaksätta den och till det här smaksatte jag min med lite chiliflakes och oregano.

Du behöver det här för 2 pers:
- 1 Fetaost
- 1/4 sötpotatis
- Sallad eller kål av valfri sort. Jag använder grönkål.
- Rödlök, picklad eller naturell
- 2 msk granatäppelkärnor
- Olivolja
- Chili av valfri sort
- Oregano
- Saften av 1/2 citron alternativt balsamvinäger
- Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader i god tid
Lägg fetaosten på ett oljat bakplåtspapper och krydda med chili och oregano och ställ in i ugnen ca 10-15 minuter så att den får lite färg i kanterna.
Skiva sötpotatisen i milimetertunna skivor på mandolinen eller använd osthyvel. Det behöver inte vara någon precisionshyvling och du inte skala den men skölj gärna av skalet.
Gör i ordning en skål med sallad, lök och granatäpplen.
Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och lägg i sötpotatisen några skivor åt gången. Salta lite och stek sen tills den får färg och krusar sig lite i kanterna. Det tar 1 min/sida. Lägg upp de färdigstekta skivorna på lite hushållspapper så att de blir krispiga.
Ta ut fetaosten och toppa din sallad med fetaosten, sötpotatisen, lite citronjuice och olivolja. Salta och peppra efter behov.
Lämna ett svar