Den här soppan gjorde vi i bageriet häromdagen! Jag bestämde mig för att prova en ny sort ekologiska röda linser med påföljden att soppan blev mer åt grythållet men vad gör väl det. Jag tycker att jag fått Minestrone i Italien som varit så krämig att den påminner om risotto. Gör den här minestronen till middag så har du lunch dagen efter. Grunden är en s.k Sofritto. Den består av gul lök, morötter och selleri och är basen i många italienska grytor och såser.
Du behöver det här till 6 pers:
- 200 g Risonipasta
- 2 dl röda linser
- 2 morötter
- 1 stor gul lök
- 2 stjälkar blekselleri
- 3 vitlöksklyftor
- 1 kvist rosmarin (1 tsk torkad)
- 2 tärningar hönsbuljong
- 1,5 liter vatten (eller mer)
- 1 tetra/burk krossade eller passerade tomater
- 1 nypa chiliflakes eller cayennepeppar
- 1 tsk vinäger eller citronjuice
- Olivolja
- Salt och peppar
- Parmesanost
Gör så här:
Finhacka lök, morötter, selleri och vitlök och stek med rosmarinkvisten i olivolja tills allt mjuknat. Ca 5 minuter.
Skölj av linserna (om det behövs enl instruktioner på förpackningen) och tillsätt dem till sofritton och stek i ytterligare 2 min.
Tillsätt tomaterna, chiliflakes och smula ner buljongtärningarna och tillsätt sen 1 liter vatten och koka upp och låt det koka i ca 10 min. Beroende på hur mycket vätska dina linser sugit åt sig tillsätter du mer vatten.
Lägg i risonin och koka ytterligare 10 minuter under omrörning. Pastan innehåller mycket stärkelse och nu kan det hända att din soppa blir betydligt tjockare.
Tillsätt extra vätska om du behöver och smaka därefter av med citron/vinäger, salt och peppar medan soppan kokar upp en sista gång.
Vill du ha ännu mer smak kan du ha i halv tsk Nduja som du kan läsa mer om här.
Servera med parmesanflakes.
Minestronen kommer att bli ännu tjockare efter en natt i kylen men den tunnas ut när du värmer upp den.
Lämna ett svar