Har ni provat Paneer? Det är en matlagningsost som kommer från Indien. Egentligen smakar den inte så mycket eftersom den är både osaltad och har låg fetthalt men just det gör den så bra att ha i matlagning. Den blir verkligen vad man gör den till. Dessutom så är den fast i formen och man kan ha den i grytor, eller steka den och den blir krispig och fin. Nu tycker jag att den går att hitta i de flesta osthyllor. Den brukar hålla till där Halloumi och Fetan ligger. Prova nästa gång.
Idag har jag bara brutit min Paneer i stora bitar och sen kryddat den med bockhornsklöver, spiskummin, chiliflakes och salt. Men vanlig currykrydda passar utmärkt här. Vad jag glömde på bilden var tillbehöret som såg till att det inte blev torr anrättning av det hela. Nämligen yoghurt med Mango Chutney och mynta. Jag använde mig av röda linser idag. De går snabbast att koka men du kan använda vilken sort som helst och som grönsaker tycker jag allt som är grönt funkar här inte minst gurka. Jag tog svartkål för det var det enda jag hade.
Du behöver det här för 2:
- 1 dl linser av valfri sort
- 1 Paneer ost delad i stora bitar
- 1 tsk curry (eller valfri kryddblandning, t ex. Spiskummin, chili, bockhornsklöver)
- Olivolja
- Valfria grönsaker, t ex svartkål, isbergssallad, gurka, zucchini…
- 4 msk tjock yoghurt t.ex turkisk eller grekisk
- 2 msk Mango chutney
- 1 tsk torkad mynta eller 1 msk färsk (går lika bra utan)
- 1 lime
- 1 salladslök (eller rödlök)
Gör så här:
Börja med att koka linserna enligt instruktionerna på förpackningen. Jag tycker oftast de blir klara på den korta koktiden som anges så håll ett öga på dem.
Blanda 1,5 msk olja med salt och curry (eller din egen kryddblanding)
Dela osten i bitar och lägg ner i kryddblandningen och blanda den lite så att alla bitar får smak på sig.
Hetta upp en stekpanna och lägg i osten. Sänk värmen lite och låt den steka tills den fått färg.
Medan du håller ett öga på osten gör du iordning din sallad. Blanda yoghurt med mynta och Mango Chutney i en skål.
Ta linserna från värmen när de är klara och bred ut dem på tallriken så att de svalnar lite. Blanda med salladen, lägg på den stekta osten, pressa lime över och klicka på yoghurtsåsen. Toppa med lite tunt skivad lök. Salta och peppra efter smak.
Lämna ett svar