Nudlar och pasta innehåller samma sak — åtminstone vetenudlarna— dvs mjöl och vatten. Ändå så är nudlar, nudlar och pasta, pasta. Tänk på den! Jag har i varje fall en ny favoritnudlel. Den knivskurna även kallad Kalguksu. De är lite som pastasorten Mafaldine. De krusar sig i kanten och, av en oförklarlig anledning, älskar jag det. Men de är inte så lätta att hitta i den vanliga matbutiken. Här krävs i besök på en Asian supermarket eller en bra nätbutik. Jag fick åka ända till Köpenhamn för de här! Nejdå, jag bara råkade befinna mig där och hittade nudlarna och slog till. Klart de finns närmare….
Jag är inne i en intensiv arbetsperiod vilket betyder få turer matbutiken och rätt så usel planering så jag hänfaller åt mina trotjänare när det kommer till lunch. Varför ändra ett vinnande koncept?
Jag har färdigkokta majskolvar här. Tycker det är gott att ha hemma och om man vill steka dem lite så är de i ett praktiskt format. Men det går såklart lika bra med majs på burk.
Du behöver det här för 1 portion:
- Ca 70 g nudlar
- 1 färdigkokt majskolv
- 1/3 gurka
- 2 msk japansk soja
- 1 msk risvinäger
- 1 msk Wakame alger (om du har, annars ingen dealbreaker)
- 1 salladslök
- 2 msk chiliolja
Gör så här
Blanda risvinäger, soja och algerna i skålen du ska äta ur. Ställ åt sidan
Koka upp vatten till nudlarna i en kastrull som rymmer minst en liter. Glöm inte saltet.
Hyvla gurkan på längden och lägg tillsammans med sojablandningen.
Hetta upp en liten stekpanna med olja lägg i majsen och stek den på medelhög värme så att den får färg runtom. De är ju redan färdiglagade så stekningen handlar mest om stekyta och lite värme.
Under tiden kan du även koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Häll över i ett durkslag när de är klara och skölj av dem som hastigast så att de inte klibbar ihop.
Blanda nudlarna med gurkan och sojablandningen.
Hacka löken och skär av majsen från kolven. Lägg på nudlarna och häll över chilioljan.
Lämna ett svar