Snabbnudlar! Min och mina barns favoritsnabbmat. Det är ju det där med glutamaten som gör att man går “bonkers” och bara vill ha mer. När jag åker till någon av mina favorit asian supermarkets så brukar jag köpa på mig lite alla möjliga sorter. En favorit är Kimchinudlar men idag blev det nudlar med tonkatsusmak. För att det ska bli någon fason på lunchen krävs dock lite “extras”. Ett ägg, strimlade morötter, salladslök, lite chilipicklad gurka (för att jag hade) och så det optimala strösslet, Furikake som består av sesamfrön, tång, socker, salt och (i mitt fall) Katsuobushi som är rökta bonitoflakes. Det här finns såklart att köpa färdigt. T.ex här och även på välsorterade butiker. Det är väldigt gott att strö över ris om du har lite som ligger och väntar på en uppgradering någon lunch.
För att bilden skulle bli prydlig så pocherade jag ägget separat men du kan knäcka det direkt i nudlarna också och låta det sjuda i 3 min.
Du behöver det här för 1 portion
- 1 paket valfria snabbnudlar
- 1 morot
- 1 salladslök
- 1 ägg
- 1 msk furikake
Till Furikake
- 1 tsk socker
- 1 tsk havssalt
- 3 msk sesamfrön
- 1/3 dl bonitoflingor
- 1 msk Nori (torkat sjögräs, sånt man har till sushirullar)
Gör så här
För att göra Furikaken. Rosta sesamfrön i en panna. Häll över i en skål. Smula ner nori, häll i resten av ingredienserna och blanda väl. Förvara i glasburk.
Koka upp vatten till nudlarna.
Under tiden strimla morot och salladslök.
Blanda alla ingredienser till buljongen. Lägg i nudlarna och koka dem tills de mjuknat och rör i dem så att de separeras. Knäck ägget i en kopp, gör plats för det bland nudlarna och låt det sedan glida ner mitt i.
Låt sjuda i 3 minuter.
Häll upp i en skål, toppa med lök, morot och Furikaken.
Lämna ett svar