Vad är nu detta tänker du? Låter inte särskilt gott förutom ostchipset. Men se det är det även om det mest var en rolig utmaning.
Jo, alltså jag gjorde lite research häromdagen om vad vi svenskar slänger mest i matväg och enligt en undersökning genomförd av Axfood 2021 så ligger bl.a följande varor på topp.
- Öppnad tacosås
- Brödkant
- Ostkant
- Trött ört
- Mjölkslatt
- Slokande morot
Vi har alla haft en… Källa: ”Svenskarnas mest svinndumma varor”
Eftersom jag är som jag är så tänkte jag såklart: LUNCH! Det är ju ändå vad den här bloggen handlar om. Att laga goda luncher och samtidigt ta vara på svinn. Så ska vi ta det här med ostskalmen. Släng den inte. Riv istället ner den och frys in. Du kan blanda alla sorter i en och samma påse. Och brödet. Den där kantbiten. Låt den ligga framme och torka, alltså inte i en påse för då möglar den. Sen kan du göra ströbröd, smaksatt smul, panzanella eller skicka ner i soppen för att ge den lite konsistens och djup.
Nu över till soppan. Jag tycker nämligen att jag fick ihop en rätt smarrig historia. Och på bara 15 min dessutom.

Du behöver det här för 2 portioner
- 1 msk olivolja
- ca 1-1,5 dl tacosås
- 1-2 morötter beroende på stl (slak eller inte… )
- 1/2 stor eller en liten lök av valfri sort
- 1 vitlöksklyfta
- 2-3 dl vatten
- 0,5 -1 dl mjölk eller grädde beroende på hur stor slatt du har
- 1/2 -1 skiva torrt, vitt bröd beroende på stl
- 1/2 tärning hönsbuljong
- 1 msk paprikapuré eller tomatpuré
- 1 dl riven ost
- Valfri ört, persilja, timjan, koriander, basilika, mynta…
Gör så här
Hetta upp olivoljan i en kastrull som rymmer ca 1,5 liter
Riv moroten och hacka lök och vitlök grovt och lägg i oljan. Sänk värmen och stek tills löken blivit genomskinlig.
Tillsätt tacosås tomatpuré , 2 dl vatten och hönsbuljong. Koka upp och lägg sedan i det torra brödet. Efter ett tag kan du addera lite mer vatten om det blir för grötigt när brödet sugit åt sig vätskan. Låt koka i 5-10 minuter.
Medan soppan kokar hettar du upp en liten stekpanna och lägger en bit bakplåtspapper i botten och den rivna osten på. Stek osten tills den smälter och har fått färg på undersidan. Ta av från plattan och låt osten stelna.
Ta av soppan från spisen och mixa den slät med en stavmixer. Tillsätt mjölk/grädde. Späd eventuellt med mer vatten för rätt konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med ostchipset, ringla över lite olivolja och lite färska örter på toppen.
Lämna ett svar