Det här kan ju låta som en väldigt genomtänkt rätt men det är det inte alls och vilket det sällan är när jag lagar lunch. Det enda jag visste var att det var dags för en pastalunch och sen fick det jag hade i kylen åka med. Grönkål, eller svartkål funkar lika bra. Jag hade ricotta. Du kanske har fetaost. Jag hade hasselnötter du kanske har valnötter eller mandel osv…
Vitlökskrutongerna på toppen var en riktig vinnare. Jag älskar ett smakrikt crunch och finns det ngt bättre sätt att ta tillvara på torrt bröd än att steka med lite olja och någon god smaksättning.
Jag använder färsk pasta eftersom det går så fort. Men vanlig tagliatelle har också ganska kort koktid.
![](https://www.lunchhemma.se/wp-content/uploads/2022/02/pasta_gronkalspesto.jpeg)
Du behöver det här för 1 portion
- 100 g pasta
- 3-4 blad grönkål
- 3 msk ricottaost
- 2 msk riven parmesan
- 1 vitlöksklyfta
- 3/4 dl rostade hasselnötter
- 2 msk olivolja
- 1/2 skiva torrt bröd
- zest från 1/4 citron
- salt och peppar
Gör så här
Koka upp vatten till pastan. Glöm inte saltet.
Strimla grönkålen grovt och lägg i en mixer med ricotta, 1/2 vitlöksklyfta, parmesan, hasselnötterna och 1 msk olivolja. Mixa ca 30 sekunder. Den behöver inte bli helt slät.
Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt förpackningsinstruktionerna.
Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja. Tärna brödet och riv vitlöksklyftan. Stek brödet tillsammans med vitlöken tills det fått färg. Se upp så att vitlöken inte bränns. Medelvärme är bra.
Häll av vattnet från pastan och blanda med peston.
Lägg upp och toppa med riven citronzest, krutongerna och lite extra svartpeppar.
Lämna ett svar