Efter min lilla mackkavalkad häromdagen går jag bara och tänker på mackor. Det är ju så gott och enkelt att variera och brödet är en färdiglagad ingrediens.
Och vad är då en Shakamacka? Jo en macka som för tankarna åt den ljuvliga rätten Shakshuka såklart! En het tomatsås och pocherade ägg på macka skulle man kunna säga. Du kanske inte har alla ingredienser nedan men tänk då stark tomatsås så är du hemma. Bra kryddor är t.ex. chili, spiskummin, och paprika. (Du kan också använda färdig Tacosås) Det bästa av allt är när man tar sista brödbiten och ”städar” tallriken med.
Den här rätten kan du göra mer av genom att steka brödet i olja/smör, låta tomatsåsen koka längre osv. Men på temat lunch lovar jag att den här snabblagade varianten kommer att göra jobbet.
Du behöver det hör till 1 portion
- 1 -2 rejäla skivor bröd
- 1,5 dl krossade tomater
- 1 tsk harissa eller stark ajvar relish
- 1 finhackad vitlök
- 2 ägg
- 1 tsk ättikssprit (12%)
- 1 tsk za’atar eller dukkah
- Chiliflakes t.ex. Urfa biber
- salt och peppar
- koriander, mynta eller persilja (om du har)
- ca 1 msk olivolja
Gör så här
Knäck äggen i en skål och häll över ättikan.
Hetta upp 1 tsk olivolja i en liten kastrull eller stekpanna alternativt mikra i en skål (bra sätt att spara disk på) Lägg i den finhackade vitlöken och låt den mjukna.
Tillsätt tomaterna, harissan och en nypa salt och hetta upp och låt koka på låg värme tills du ska göra iordning mackan. Smaka av med salt och peppar innan.
Koka upp 1 l vatten.
Rosta brödet så att det får ordentligt med färg. Lägg upp på tallriken och ringla över lite olivolja.
Häll försiktigt ner äggen i det kokande vattnet och sänk värmen så att det sjuder lätt. Låt sjuda i 3 minuter.
Häll över tomatsåsen över brödet. När äggen är klara lyfter du upp dem men en hålslev direkt på tomatsåsen.
Krydda med Za’atar, chiliflakes, en nypa salt och ev färska örter.
Glöm inte att ”städa” tallriken ordentligt!
Lämna ett svar