Ja, tomattemat fortsätter. Helt enkelt för att det är vad jag skördar, får av andra, inte kan låta bli att köpa, och älskar att laga. Jag önskar jag jag var självförsörjande på tomater, men det var ju det där med de icke gröna fingrarna. Ja, och så det svenska klimatet då. Men ett litet växthus med tomater året om hade inte varit dåligt investerade pengar med tanke på hur ofta jag använder dem i min matlagning.
Ugnsbakade tomater är söta, syrliga, mustiga, vackra, lättlagade, lätta att variera, svinnsmarta och dessutom goda till det mesta. Vad de däremot inte är, är snabblagade, men de kräver å andra sidan noll insats och sköter sig själva så länge du behöver. Igår hade jag några blandade raringar som våra husgäster hade lämnat i kylen och så min salvia som trots all vanvård trofast ger mig nya blad år efter år. Men vilken ört som helst funkar. Prova gärna dill för dill och tomat är riktigt bra smakkompisar.
Igår gjorde jag en sallad med Caesardressing och toppade med krutonger och bakade tomater och den kan man ju servera till precis vadsomhelst eller bara äta som den är. Andra saker man kan ha ugnsbakade tomater till är. Pizza, fisk, toast, mozzarella, burrata, bönsallad, pasta, ugnsrostade potatisar…
Du behöver det här till 1 portion
- Tomater (mängden är så mycket du har och sorten vilka du har)
- 1 handfull färska örter, t.ex. oregano, dill, salvia, mynta, basilika, persilja…
- 1 msk olivolja
- 2 nypor flingsalt
Gör så här
Sätt ugnen på 100 grader (varmluft om du har)
Dela cocktailtomater i halvor och andra i tomaterna klyftor. Poängen här är att de är ungefär lika stora så att de blir klara samtidigt.
Lägg tomaterna på en plåt, ringla oljan över, strö över flingsaltet och örterna.
Baka i ugnen i ca 1,5 – 2 h. Har du gott om tid och vill slippa passa tomaterna helt och hållet kör du dem på 80 grader varmluft i upp till 4 timmar.
Lämna ett svar