• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

massor av mat för moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Arkivet
  • Bloggen maten och jag
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grönsaker / Ugnsbakade sommartomater när man vill ”levla upp” salladen

Ugnsbakade sommartomater när man vill ”levla upp” salladen

Cina · augusti 9, 2022 · Leave a Comment

Ja, tomattemat fortsätter. Helt enkelt för att det är vad jag skördar, får av andra, inte kan låta bli att köpa, och älskar att laga. Jag önskar jag jag var självförsörjande på tomater, men det var ju det där med de icke gröna fingrarna. Ja, och så det svenska klimatet då. Men ett litet växthus med tomater året om hade inte varit dåligt investerade pengar med tanke på hur ofta jag använder dem i min matlagning.

Ugnsbakade tomater är söta, syrliga, mustiga, vackra, lättlagade, lätta att variera, svinnsmarta och dessutom goda till det mesta. Vad de däremot inte är, är snabblagade, men de kräver å andra sidan noll insats och sköter sig själva så länge du behöver. Igår hade jag några blandade raringar som våra husgäster hade lämnat i kylen och så min salvia som trots all vanvård trofast ger mig nya blad år efter år. Men vilken ört som helst funkar. Prova gärna dill för dill och tomat är riktigt bra smakkompisar.

Igår gjorde jag en sallad med Caesardressing och toppade med krutonger och bakade tomater och den kan man ju servera till precis vadsomhelst eller bara äta som den är. Andra saker man kan ha ugnsbakade tomater till är. Pizza, fisk, toast, mozzarella, burrata, bönsallad, pasta, ugnsrostade potatisar…

Du behöver det här till 1 portion

  • Tomater (mängden är så mycket du har och sorten vilka du har)
  • 1 handfull färska örter, t.ex. oregano, dill, salvia, mynta, basilika, persilja…
  • 1 msk olivolja
  • 2 nypor flingsalt

Gör så här

Sätt ugnen på 100 grader (varmluft om du har)

Dela cocktailtomater i halvor och andra i tomaterna klyftor. Poängen här är att de är ungefär lika stora så att de blir klara samtidigt.

Lägg tomaterna på en plåt, ringla oljan över, strö över flingsaltet och örterna.

Baka i ugnen i ca 1,5 – 2 h. Har du gott om tid och vill slippa passa tomaterna helt och hållet kör du dem på 80 grader varmluft i upp till 4 timmar.

Filed Under: Grönsaker, Leftover rescue, Mat som lagar sig själv, Medelhavssmaker, Sallader, Snabblunch, Sommarluncher, Vegetariskt Tagged With: Caesardressing, Sommartomater, ugnsbakade sommartomater

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Chiliolja Citron Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherade ägg Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ris Rödbetor soppa Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Chili och ponzumarinerade ägg
  • Marängswiss med björnbärssirap och en 15-åring
  • Kryddig linssoppa för förkylda höstdagar
  • Spetskål-,äppel-, och fänkålsslaw med dragon och dijon
  • Rischips med räkor och sötpotatiscrisp
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2023