Förra veckan åt jag världens godaste, fyllda Pita på just Pita som gör Palestinsk Fastfood på Götgatan i Stockholm. Jag har längtat efter de skulle öppna eftersom kokboken Shakshuka av Nidal Kersh är en kokbok jag ofta bläddrar i för smakinspiration. Nu har Nidal Kersh alltså, förutom Falafelbaren, öppnat Pita. Hur som helst, åt jag okra som var magiskt god. Något mer som var magiskt var såsen till och den har jag försökt göra själv. Jag börjar närma mig och dagens version passade perfekt till en Falafelsallad. Särskilt tillsammans med Tahinisås. För om EN sås är gott så är TVÅ dubbelt så gott.
Till salladen kan du ta vad du har hemma. Jag gjorde slut på det jag hade, vilket var gemsallad, mangold, gurka och tomat. Men här är det Falafeln och såserna som spelar huvudrollen. Saknar du kolhydraterna så passar såklart bulgur eller couscous bra till det här eller varför inte krutonger. Såserna kan man f.ö ha till en mängd olika rätter så det är bara bra att ha hemma. De håller sig upp till en vecka i kylen.
Du behöver det här:
Till salladen
- Valfria salladsblad
- Tomater
- Gurka
- 6-8 Falafelbollar (I det stora Falafeltestet kan du läsa vilka jag föredrar)
- Persilja eller mynta
Till den röda såsen:
- 3 msk mild Ajvar Relish
- 1,5 tsk Harissa (eller annan chilipasta, tex. Sriracha)
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 tsk spiskummin
- 2 msk olivolja
- 1 msk citronjuice
- 0,5 tsk salt (eller efter egen smak)
Till den vita såsen:
- Tahini (sesampasta)
- Citron
- Vitlök
- Salt
- Vatten
Här hittar du recept på Tahinisås
Gör så här:
Stek Falafeln enligt instruktionerna på förpackningen. Det brukar ta knappt 15 min på medelvärme. Under tiden hinner du mixa dina såser och blanda din sallad och t.o.m koka couscous.
Blanda alla ingredienser till den röda såsen och mixa med stavmixer. Den vita såsen kan du blanda i en flaska och skaka. Klart!
Lämna ett svar