Jag är en s.k “late bloomer” när det gäller rödbetor. Sannolikt för att ingen serverade dem ugnsrostade när jag utvecklade min personliga smak som mest. Men nu kan jag inte få nog. Jag älskar rödbetor i de flesta former utom kokta. Däremot som pesto eller snabbfixade chips eller picklade i sallader. Tycker att rödbetor alltid går bra med get- och fårost och örter som timjan, persilja och mynta. Dessutom kryddor som Isot, Sumak och spiskummin. Att rosta dem i ugnen, som jag gjort idag, är noll arbetsinsats. Slå på ugnen på 225 grader, skölj och klyfta (lämna skalet på) på med lite salt och olja och ställ i ugnen. De behöver stå i ugnen ca 15-20 min men då behöver man ju inte stå och glo på dem utan kan jobba under tiden. De behöver inte heller ätas direkt från ugnen så om du fastnar i arbetsuppgift och de svalnar gör det inget.
Du behöver det här för 1:
- 1-2 gul-, röd-, eller polkabetor (beroende på stl)
- 1/3 paket fetaost (eller annan får-/getost)
- 1 näve salladsblad
- 1 näve delade tomater eller gurka
- 1/4 rödlök, tunt skivad
- 1/2 tsk Isot eller Sumak (om du har…)
- Olivolja och en 1 tsk vinäger (balsamvinäger om du har)
- Salt och peppar för smaksättning
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. (Varmluft om du har)
Skölj av och dela rödbetan i klyftor. Lägg på en plåt, häll över lite olja och lite flingsalt. Ställ in i ugnen och baka tills de blivit gyllene i färgen. Ca 15 med varmluft och 20 med över-/undervärme.
Gör i ordning din tallrik med all sallad och rödbetorna. Smula fetaosten över, och ringla över olivolja, och vinäger. Smaksätt med Isot, Sumak eller svartpeppar.
Lämna ett svar