Jag erkänner. Det här är måndagens lunch. Då brukar jag nämligen försöka rensa ut kylen på rester innan jag planerar resten av veckan. Jag har som ni förstår en hel del falafel i frysen så jag kommer att få bli uppfinningsrik på den fronten. Så här blev det idag. Falafel med variant av Tabbouleh, Hummus på gulärta och Tahinisås.
Det ”gröna”
Jag har alltid gurka och tomat hemma eftersom det är idiotsäkert när det kommer till att få barnen att få i sig något grönt till varje måltid. Att det dessutom passar perfekt i min variant av Tabbouleh gjorde dagens lunch.
Kan ersättas med: Haricovert, vaxbönor, broccoli, grönkål, äpple, zucchini…
Det mättande… och ett couscoustips!
Idag är det couscous som fyller ut den här måltiden. När jag gör couscous häller jag grynen och salt direkt ner i tallriken eller salladsskålen, kokar upp vattnet i vattenkokaren och häller över. Dels svalar de snabbare och jag slipper disk.
Kan ersättas med: Bulgur, kamutvete, matvete, durra, hirs, quinoa…
Det salta
Falafeln står för dagens sälta och protein. Jag erkänner att det tar lite tid så se till att få igång Falafeln först. Om du lagar den i ugnen behöver du inte ha koll på den hela tiden. Men poängen här är att du stoppar i vad du har i kylskåpet
Kan ersättas med: Halloumi, Feta, en överbliven bit korv, tofu, fiskpinnar, rester av kyckling osv….
Något sött/syrligt … och tips om granatäpple
Jag gillar granatäpple. De är som små syrliga smakexplosioner i munnen. Många ratar dem för pillet med att få ut kärnorna men man måste ju inte ta hela frukten på en gång. Jag skär ur en klyfta för det är allt som behövs för att ge skjuts åt en sallad. Resten av frukten lägger jag upp-och-ner i en skål och sparar till en annan lunch. Gör man så kan man ha det i kylen en vecka eller t o m två. Det här med att skära ut en klyfta låter kanske märkligt men det finns en vägg mellan kärnorna och den känner du från utsidan och det är där du skär. (Jag återkommer med bild på detta)
Kan ersättas med: Äpple, apelsin, vindruvor, picklad lök, picklade rödbetor, nektarin…
Crunch
Granatäpplet och den frasiga falafeln är dagens crunch men har du nötter, pumpakärnor, solrosfrön och vill ha en matigare sallad så är det ju så gott.
För extra smak… Örter ska man alltid ta mer av än man tror
Som vanligt citronsaft och olivolja, salt och peppar men jag har också koriander och persilja i. Slösa med örter är mitt tips. Jag utgår oftast från måttet ”näve”. Kan vara en barnnäve eller brottarnäve men ni fattar. Var generös! Jag älskar den milda smaken av Sumak och, har som bekant, alltid en Tahinisås i kylen. Idag hade jag dessutom en Hummus gjord på svenska gulärtor som åkte med.
Kan ersättas med: Mynta, lime, yoghurt, Tzatziki, Baba ganoush, Muhammara,
Lämna ett svar