Jag inleder det här inlägget med tomaterna. Det här är nämligen något jag gör ofta till bageriluncherna och säkert har pratat om förut.
Tomater i Sverige under vinterhalvåret… Halvkul om du frågar mig. De enda som har lite smak är minitomaterna. Och visst kan man köpa konserverade tomater, men på en macka eller i en sallad funkar de ju inte. Därför köper jag en fast sort tomat som t.ex. plommontomater, och bakar dem i ugnen. Själva bakningen är en långsam historia men den kräver inga övriga insatser och det är så bra att ha i kylen så det kan du göra på helgen eller under natten. De här tomaterna funkar på mackan, i salladen, i pastan, på pizzan, till fisken, och att göra tomatsås på såklart. De får massor med koncentrerad smak och är helt klart värda besväret.
Så här bakar du tomaterna:
Sätt ugnen på 100 grader varmluft (om du tänker baka under natten räcker det med 70 grader)
Skiva tomater i centimetertjocka skivor. Lägg på en ugnsplåt med lätt oljat bakplåtspapper och strö lite flingsalt över. Om du vill kan du ha lite örter och vitlök också. Jag tycker mynta, oregano, basilika, timjan och dill är gott till tomat.
Ställ in plåten i ugnen och baka tomaterna i ca 4 timmar. De kan gå längre och kortare beroende på hur torra du vill ha dem. Lägre värme längre baktid osv.
Soppan
Jag gillar verkligen bönor och brukar ofta blötlägga själv så att jag kan göra lite allt möjligt. De här gången gjorde jag både den här en Minestrone och en böncréme att ha som smörgåspålägg eller i en pastasås. Men till det här receptet går det lika bra med färdiga vita bönor. Som topping använde jag resten av den bakade fetaosten jag gjorde häromdagen. Den fick sig en kyss av stekpannan och blev om möjligt ännu godare. Har du inte fetaost kan du använda Halloumi, Paneer, eller en vilken ost som helst och låta den smälta i stekpannan en stund så att den blir krispig. Jag har tillsatt mandel i den här soppan för jag gillar att det händer något när man får en sked i munnen men den klarar sig lika bra utan.
Du behöver det här för 2 pers:
- 1 gul lök
- 1 paket vita bönor
- 1 potatis (ger krämigare konsistens men inte nödvändig)
- 1 dl Skållad mandel eller mandelspån (pumpakärnor eller liknande går också bra men soppan funkar även utan)
- 1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
- Bakade tomater ( du kan ersätta dem med en näve snabbstekta cocktailtomater)
- Timjan, några kvistar färsk eller 1/5 tsk torkad
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Skala och skär löken i stora bitar. Gör detsamma med potatisen. Stek sen löken lite mjuk i olivoljan och tillsätt potatisen, buljongtärningen, timjan och precis så mycket vatten att det täcker potatisen. Som regel föredrar jag att tillsätta vätska efter hand istället för att få en för lös soppa.
Låt koka i 5 minuter, sen tillsätter du vita bönorna med lite av spadet. (Spar resten av spadet om du behöver späda mer) Koka upp igen, tillsätt 1/2 dl av mandeln och koka sen i ytterligare 5-7 minuter tills potatisen är mjuk.
Under tiden steker du på fetaosten ev tomater och några mandelspån i lite olivolja och en en nypa timjan.
När potatisen är mjuk är soppan klar. Använd en stavmixer direkt i kastrullen och mixa till en slät soppa. Använd ev lite extra bönspad eller vatten för att späda ut din soppa. Smaksätt med salt och peppar.
Toppa soppan med tomaterna, rostade mandeln och osten.
Lämna ett svar