Jag vet inte vad du har kvar i kylen efter helgen? Men helt säkert kan det bli en bra lunch idag. Ibland är man ju lite less på det man redan ätit. Då gillar jag att göra en helt ny rätt av det. Om du åt lax med potatis kan du ju dela upp det. Ta laxen ELLER potatisen och bygg din lunch på det. Knepet här är ”piffet”. Med piff menar jag en smaksättning eller en konstisens som gör en ny rätt. Det här inlägget kanske är lite av en ”favorit i repris” men ja, det är ju faktiskt en leftover-lunch också. Det gäller ju bara att få ny inspiration. Att skriva det här inlägget är min inspiration. Min egen lunch tar form medan jag skriver….

Det gröna
Man har alltid någon grönsak hemma. Tomater, gurka, majs, riven blomkål, grönkål, morötter, Gör något nytt av dem. En pesto på morötter blir t.ex. jättegott i en sallad med överbliven potatis eller pasta. Släng några gröna blad och kanske lite baconsmul och du är hemma.
Det mättande
Här kommer helgens leftovers in. Pasta, potatis, kyckling, lax, kött osv. Separera det från ursprungsrätten och uppfinn en ny helt enkelt. Stek potatisen, blanda pastan med en pesto, gör en Caesarsallad på kyckling, lax, halloumi, eller en köttbit.
Det salta
Nu börjar vi komma in på piffet. Lite extra sälta är alltid gott. Vad har du i kylskåpet. Kapris? Sardeller? Parmesan? Feta? Salta jordnötter? Bacon? Oliver? Du behöver bara en liten mängd. För att det ska lyfta din lunch.
Något sött/syrligt
Här snackar vi vinägrett, picklad lök, kanderade citronskal, citronzest, citronjuice, äpple. Bara en liten mängd gör varje tugga mer intressant.
Crunch
Ja, ni vet! Jag har alltid lite torkat bröd som jag gjort krutonger av. Varför inte smaksätta dem beroende på vad du har på tallriken. Stek lite bröd med en vitlöksklyfta, en kvist rosmarin, blanda med lite citronzest. Eller, rosta några nötter med lite olja, chili, eller spiskummin. Det kommer att göra din lunch.
För extra smak
Det är nu du ska använda alla de där burkarna med jox som du köpt för en specifik rätt och aldrig använt sen dess. Om du t.ex har potatis, pasta, eller bulgur så kan du vända ner det stekpannan med lite Ayvar Relish, tomatpuré, röd curry, Harissa. Eller varför inte bara tillsätta, olja, vitlök och en valfri ört så är du hemma.
Lämna ett svar