Snart går den här bloggen in i ”Lunch-på-landet-läge” och jag vet att jag inte är ensam om att tycka måltiderna på semestern kan vara en utmaning. Det sista man vill göra är att passa tider och stå inne och laga mat. Så därför tänkte jag dela med mig av min sommarstrategi när det gäller både luncher och middagar. Jag tänker att det är lite som Lego. Man ser till att ha alla bitar hemma som man sen kan bygga ihop till stadiga luncher. Blev så inspirerad när jag skrev det här och kände att sommarens måltider är fulla av möjligheter så nu gör vi så här: Jag ger er bitarna och ni bygger!
1. Grilla extra mycket kvällen innan
Konsten här är att inte äta mer bara för att man lagat mer. Så grilla extra mycket men innan du serverar så lägg undan lite till dagen efter. Räkna med 1/3. Det räcker för att sätta smak på och göra sallader, såser, mackor lite mer matiga.
2. Koka alltid dubbelt så mycket av pasta, potatis, bulgur, nudlar, ris, linser osv..
Det här är det bästa att ha färdiglagat i kylen. Det kan ätas kallt och ger matiga sallader, för att inte tala om hur gott det är med potatis på knäckemackor.
3. Ingredienser som tar sallader från A till B
En sallad blir rätt trist med ”bara sallad”. Jag brukar se till att ha bra grejer att smaksätta och piffa upp salladen med.
- Oliver
- Lök i alla former. Glöm inte att pickla
- Citron, både juice och zest är gott att smaksätta med. River du skalet till lunchen kan du ha resten i kvällsdrinken.
- Gårdagens bröd
- Nötter: Valnötter, mandel, cashew, jordnötter…
- Smakrika ostar, som Feta, Parmesan, Peccorino, Chèvre, Västerbotten osv. Riv, hyvla, tärna!
- Färdiga dressingar t.ex. Caesardressing, vinaigretter, smaksatt majonnäs, såserna sås, Tahinisås,
- Gårdagens grillbit.
- Ägg. Att ha ett gäng färdigkokta ägg i kylen är ingen dålig idé. De är perfekta på potatis- och äggmackor, eller sallader. Men du kan också göra tunna omeletter och strimla för att ha i din sallad.
- Konserver på tonfisk, makrill, majs, bönor
- Sardeller. Den perfekta sältan i en dressing. Mixa den med din Vinaigrette eller bara olja, och citron
- Färska örter. Mynta, basilika, persilja, dill och koriander är särskilt goda i en sallad och kan ge den en helt ny riktning. Stavmixa dem i en dressing eller hacka dem och ha som dekoration. Prova en sallad med tomat, granatäpple, rödlök gurka, citron olivolja och dill.
4. Frukt i sallad. Extra gott till ost och rökt fisk
En del är skeptiska till frukt i sallad men jag tycker det tillför något fräscht. Meloner av alla de slag, äpplen, päron, persikor, granatäpple, vindruvor, grapefrukt och jordgubbar är alla goda frukter att ha i en sallad. Frukt gillar verkligen ost så tillsammans med Mozzarella, Feta eller Halloumi smakar det mums. Men även till rökt fisk.
5. Köp färdigt!
Vissa saker är så praktiska att köpa färdigt. Om man inte vill hålla på och blötlägga eller tillaga så finns bönor, linser, hummus, färdiggrillad kyckling och rökt fisk, konserverad tonfisk eller makrill som är klart att blanda ner i en sallad.
6. Matiga mackor
Jag älskar ju mackor! Tycker att de är den ultimata snabblunchen men då duger det inte med en ostmacka. Den måste bli lite matigare. Familjens personliga favorit är knäckemacka med ägg, färskpotatis, kaviar och gräslök. För att variera din macka funkar de flesta av ovanstående tips. Leftovers är perfekta på mackan och rågbröd gör alla mackor lite mer rediga. Tänk på att blanda lite allt möjligt så att du får till konsistenser och smaker och utseende. En coleslaw eller annan kålsallad är perfekt att lägga under några skivor kyckling, lax eller kött från gårdagen grill.
7. Allt blir gott med en röra
Röror är bra att ha på lut. Funkar till det mesta som är grillat men även tillbehör i en sallad eller som pålägg på en macka. Tänk Hummus, Muhammara, Tzatziki, Baba Ganoush! Gör egna röror på alla sorters bönor, och rostade grönsaker eller varför inte sötpotatis. Det kommer att bli ett inlägg för sig så håll ut.
Helena says
Superb! Tack nu ska jag inhandla ovan för kommande dagar i skärgården Och nu kändes matlagningen ännu mer som en del av semestern, härlig semester!
Cina says
Tack Helena!! Hoppas det blir många bryggluncher!