• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

Genvägar tips och belöningar för hemmajobbaren

  • Hem
  • Arkivet
  • Om den här bloggen
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grönsaker / Bästa tipsen för enkla sommarluncher

Bästa tipsen för enkla sommarluncher

Cina · juni 16, 2020 · 2 Comments

Snart går den här bloggen in i ”Lunch-på-landet-läge” och jag vet att jag inte är ensam om att tycka måltiderna på semestern kan vara en utmaning. Det sista man vill göra är att passa tider och stå inne och laga mat. Så därför tänkte jag dela med mig av min sommarstrategi när det gäller både luncher och middagar. Jag tänker att det är lite som Lego. Man ser till att ha alla bitar hemma som man sen kan bygga ihop till stadiga luncher. Blev så inspirerad när jag skrev det här och kände att sommarens måltider är fulla av möjligheter så nu gör vi så här: Jag ger er bitarna och ni bygger!

1. Grilla extra mycket kvällen innan

Konsten här är att inte äta mer bara för att man lagat mer. Så grilla extra mycket men innan du serverar så lägg undan lite till dagen efter. Räkna med 1/3. Det räcker för att sätta smak på och göra sallader, såser, mackor lite mer matiga.

2. Koka alltid dubbelt så mycket av pasta, potatis, bulgur, nudlar, ris, linser osv..

Det här är det bästa att ha färdiglagat i kylen. Det kan ätas kallt och ger matiga sallader, för att inte tala om hur gott det är med potatis på knäckemackor.

3. Ingredienser som tar sallader från A till B

En sallad blir rätt trist med ”bara sallad”. Jag brukar se till att ha bra grejer att smaksätta och piffa upp salladen med.

  • Oliver
  • Lök i alla former. Glöm inte att pickla
  • Citron, både juice och zest är gott att smaksätta med. River du skalet till lunchen kan du ha resten i kvällsdrinken.
  • Gårdagens bröd
  • Nötter: Valnötter, mandel, cashew, jordnötter…
  • Smakrika ostar, som Feta, Parmesan, Peccorino, Chèvre, Västerbotten osv. Riv, hyvla, tärna!
  • Färdiga dressingar t.ex. Caesardressing, vinaigretter, smaksatt majonnäs, såserna sås, Tahinisås,
  • Gårdagens grillbit.
  • Ägg. Att ha ett gäng färdigkokta ägg i kylen är ingen dålig idé. De är perfekta på potatis- och äggmackor, eller sallader. Men du kan också göra tunna omeletter och strimla för att ha i din sallad.
  • Konserver på tonfisk, makrill, majs, bönor
  • Sardeller. Den perfekta sältan i en dressing. Mixa den med din Vinaigrette eller bara olja, och citron
  • Färska örter. Mynta, basilika, persilja, dill och koriander är särskilt goda i en sallad och kan ge den en helt ny riktning. Stavmixa dem i en dressing eller hacka dem och ha som dekoration. Prova en sallad med tomat, granatäpple, rödlök gurka, citron olivolja och dill.

4. Frukt i sallad. Extra gott till ost och rökt fisk

En del är skeptiska till frukt i sallad men jag tycker det tillför något fräscht. Meloner av alla de slag, äpplen, päron, persikor, granatäpple, vindruvor, grapefrukt och jordgubbar är alla goda frukter att ha i en sallad. Frukt gillar verkligen ost så tillsammans med Mozzarella, Feta eller Halloumi smakar det mums. Men även till rökt fisk.

Sommarsallad med jordgubbar och lax
Sommarsallad med fetaost och jordgubbar

5. Köp färdigt!

Vissa saker är så praktiska att köpa färdigt. Om man inte vill hålla på och blötlägga eller tillaga så finns bönor, linser, hummus, färdiggrillad kyckling och rökt fisk, konserverad tonfisk eller makrill som är klart att blanda ner i en sallad.

6. Matiga mackor

Jag älskar ju mackor! Tycker att de är den ultimata snabblunchen men då duger det inte med en ostmacka. Den måste bli lite matigare. Familjens personliga favorit är knäckemacka med ägg, färskpotatis, kaviar och gräslök. För att variera din macka funkar de flesta av ovanstående tips. Leftovers är perfekta på mackan och rågbröd gör alla mackor lite mer rediga. Tänk på att blanda lite allt möjligt så att du får till konsistenser och smaker och utseende. En coleslaw eller annan kålsallad är perfekt att lägga under några skivor kyckling, lax eller kött från gårdagen grill.

7. Allt blir gott med en röra

Röror är bra att ha på lut. Funkar till det mesta som är grillat men även tillbehör i en sallad eller som pålägg på en macka. Tänk Hummus, Muhammara, Tzatziki, Baba Ganoush! Gör egna röror på alla sorters bönor, och rostade grönsaker eller varför inte sötpotatis. Det kommer att bli ett inlägg för sig så håll ut.

Filed Under: Grönsaker, Helglunch, Mackor, Sallader, Snabblunch, Sommarluncher, Sommarmat

Reader Interactions

Comments

  1. ProfilbildHelena says

    juli 6, 2020 at 6:10 f m

    Superb! Tack nu ska jag inhandla ovan för kommande dagar i skärgården Och nu kändes matlagningen ännu mer som en del av semestern, härlig semester!

    Svara
    • ProfilbildCina says

      juli 6, 2020 at 7:10 f m

      Tack Helena!! Hoppas det blir många bryggluncher!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

ProfilbildGillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Broccoli Chiliolja Citron Citronzest Falafel Fetaost Fredagsunnet Gammalt bröd Granatäpple Grönkål Hasselnötter Isot Kimchi Krutonger Leftovers Mackor Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Paprika Parmesan Pasta Persilja Pesto Pocherade ägg Potatis Purjolök Röda linser Rödbetor Sesamolja Soja soppa Spenat Svartkål Sötpotatis Tahinisås Tomatsallad Tonfisk Valnötter Västerbottensost Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Frågelåda
  • Fredagsunnet
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Köksredskap
  • Leftover rescue
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Bagel med kalkonpastrami och fänkål- och äppelsallad
  • Jag kör “Vad har du i ditt kylskåp?” på Clubhouse på måndag
  • Sötpotatissoppa med röd curry och kokosflakes
  • Stekt Paneer i sallad med röda linser och dressing på yoghurt och Mango chutney
  • Fried, red rice med röd curry
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2021