Tro nu inte för allt i världen att jag står och lagar krångliga luncher varje dag. Jag har också kort om tid ibland och prioriterar ett träningspass eller äter framför datorn. Men jag behöver alltid ha en lunch att se fram emot och har lärt mig att ”pimpa” det jag har hemma. Mitt knep är att fylla skafferiet och kylen med grejer som t.o.m gör ett salladshuvud till en bra lunch. Är ni med?
Om vi utgår från salladen eller t.ex. en skål kokt pasta så brukar ungefär samma grejer funka. Så här kommer den:
The list:
- Nötter – De innehåller mycket protein och en del fett också. Det betyder två saker. De är mättande och ger mycket smak och förändras när man ger dem en kyss värme. Knepet är att krossa nötterna lätt med en kniv, steka dem med lite olja och kryddor, tex. Vitlök, chili, oregano, timjan osv. Gör mycket, gör olika smaker och spara i burkar för att slänga på salladen, pastan, i soppan eller yoghurten.
- Gammalt bröd – Ni vet hur jag vurmar för detta att spara gammalt bröd, steka det och spara som topping i olika former och storlekar. En tomatsallad med torkat bröd en måltid. Några blad romansallad, svartkål eller grönkål tillsammans med lite olja, vinäger och chilikryddade brödsmulor ger crunch och smak och blir så mycket mer än en tråkig sallad.
- Picklade grönsaker och lök – Passar perfekt i sallader och om du har dem i en burk är de färdigskurna och tillagade.
- Ost i alla former! – Riven, smält, stekt, smulad, tärnad osv. Ha den i en vinägrett över salladen, i en caesardressing, riv ner den en pasta, tärna i en sallad, smält den mellan tortillabröd. Det går inte att misslyckas med ost.
- Bönor – Man blir mätt på bönor och man kan göra röror på bönor som man kan ha till salladen eller röra ner i pastan. Hummus är oslagbart som smörgåspålägg, till sallader, utrörd i en tomatsoppa och till en pasta med en burk krossade tomater.
- Kryddor! – Man kommer långt med salt och peppar men ärligt talat så är det kryddorna som skapar rätten. Chili i en Shakshuka, Basilika i en pesto, spiskummin i en hummus, koriander i en avokadoröra, osv…
- Citrusfrukter – Jag klarar mig inte utan citron och lime. Jag skulle kunna flytta till en citrusodling kring Medelhavet bara för tillfredsställa min konsumtion av citroner. Jag pressar juicen i dressingar, zestar skalet och blandare pastan, grillar dem och har till fisk och t o m kanderade citronskal och har på sallader. Grapefrukt och avokado är en riktig killerkombo om du inte visst. Grapefrukt som ju är lite besk gillar dessutom en nypa salt.
- Olivolja!!! Maskineriet i mitt kök och min hjärna skulle kollapsa utan olivolja, Livet skulle sakna mening, maten smaka noll och inget. Jag skulle få stänga igen butiken helt enkelt.
Lämna ett svar