Om du har hängt med mig på bloggen ett tag nu så har du säkert börjat klura ut hur jag tänker kring mina luncher. Men jag kör en repetition för säkerhets skull.
- Det ska gå snabbt (men inte lika snabbt som filmjölkslunch)
- Det ska smaka mycket
- Det ska se gott ut
- Det ska vara mättande
- Det ska vara nyttigt
- De flesta ingredienser ska vara sånt man har hemma
- Det ska alltid finnas en alternativ ingrediens
- Det ska vara varierande
- Det ska väcka nyfikenhet
- Det ska bidra till minskat matsvinn
Jag är precis som du
Det kanske låter märkvärdigt allt det här. Men det är det inte. Jag är precis som du. Jag jobbar, har inte alltid gott om tid, försöker tänka på min hälsa, behöver snabba lösningar, saknar ibland fantasin att komma på något vettigt osv.
Men 15 års hemmajobbande har lärt mig ett och annat och framförallt har jag lagat en herrans massa luncher. En bra lunch är en viktig del av belöningssystemet och man blir en bättre människa av att göra något vettigt av den. Det var ju därför jag startade den här bloggen. För att dela med mig av allt det så här i pandemitider när vi är så många som jobbar hemma.
Jag vill passa på att friska upp några äldre inlägg med tips på smaksättare och tillbehör som nästan alltid ingår i mina luncher.
Genvägar? Javisst!
Alla behöver genvägar. En självklar sån är att alltid koka lite mer pasta, potatis, bulgur, ris, nudlar osv. Men det finns även halvfabrikat som jag unnar mig. T.ex. Falafel och snabbnudlar . Därför testar jag ibland produkter så att du ska få den bästa och godaste genvägen.
Såsfavoriter
Sås!! Nu snackar vi inte långkokssås som man behöver göra hela kokböcker för. Vi snackar trotjängare som pimpat mången lunch i detta hem. De går snabbt att göra, smakar mycket och tar den enklaste lunch från “bra” till “mycket bättre” T.ex:
- Tahinisås
- Såsernas sås
- Chiliolja
- Caesardressing
- Sean Connery sås
- Röd sås “som på Pita”
- Paprikasås
- Tomatsås
- Hummus
- Hemgjord pesto
- Baba Ganoush (aubergineröra)
- Muhammara (smakrik sås på ugnsgrillad paprika)
- Majonnäs såklart! Och tre olika sätt att göra den på
Pesto Genovese Sean Connery sås Såserna sås Tahinisås Caesardressing Muhammara Baba Ganoush Chiliolja Majonnäs
Lämna ett svar